Evenimentul Zilei > Social > Noaptea fenomenelor extreme. PLOAIA ÎNGHEȚATĂ lasă în BEZNĂ județele CĂLĂRAȘI și IALOMIȚA
Noaptea fenomenelor extreme. PLOAIA ÎNGHEȚATĂ lasă în BEZNĂ județele CĂLĂRAȘI și IALOMIȚA

Noaptea fenomenelor extreme. PLOAIA ÎNGHEȚATĂ lasă în BEZNĂ județele CĂLĂRAȘI și IALOMIȚA

Zeci de mii de locuințe din județele Ialomița și Călărași sunt în continuare fără energie electrică din cauza condițiilor meteo extreme, cu linii electrice distruse din cauza poleiului și a gheții de pe cabluri. Atât Enel cât și IGSU lucrează în ritm accelerat pentru montarea grupurilor electrogene care să alimenteze, peste noapte, locuințele afectate.

Enel informează că peste 70 echipe de intervenţie ale E-Distribuție Dobrogea şi contractorilor societății sunt în teren și continuă să lucreze pentru restabilirea în cel mai scurt timp posibil a alimentării cu energie electrică a consumatorilor din zonele afectate de condiţiile meteo deosebite (cod galben, cod portocaliu de vreme rea cu depuneri masive de polei şi cu vânt puternic).

Printre cauzele care au dus la producerea incidentelor, pe fondul condiţiilor meteo deosebite,  ploaie îngheţată, vânt puternic și depunere de chiciură, s-au identificat izolatori sparţi şi conductori rupți. Vântul puternic a dus și la formarea fenomenului de galopaj a reţelelor electrice aeriene. Se păstrează contact permanent cu autorităţile locale care sprijină intervenţia echipelor E-Distribuție. Încă de la ora 7:00, în județele Călărași și Ialomița, a fost declarată stare de criză, conform procedurilor interne ale Enel.

S-au montat 5 grupuri electrogene pentru a alimenta localitatea Urziceni şi un alt grup în localitatea Lehliu. Cu ajutorul IGSU care a trimis spre Ialomița pompieri și 16  containere generatoare de curent electric din alte județe, se continuă montarea grupurilor electrogene în zonele vulnerabile.

Situația la ora 18:00, se prezenta astfel: 

Pe aria judeţelor Călăraşi şi Ialomiţa, 11 linii de înaltă tensiune, din cauza galopajului şi a depunerilor de chiciură pe conductori, au înregistrat declanșări sau defecţiuni, fiind afectată alimentarea cu energie electrică a 8 staţii de transformare.

În judeţul Călăraşi sunt nealimentate 49 linii electrice aeriene de medie tensiune total, 5 linii de medie tensiune parţial, fiind înregistrate avarii în localitățile Belciugatele, Dor Mărunt, Dorobanţu, Dragoş Vodă, Frăsinet, Fundulea, Frumuşani, Fundeni,  Gurbaneşti, Ileana, Lehliu, Lehliu Gara, Lupşanu, Nicolae Bălcescu, Radovanu, Săruleşti, Tămădău Mare, Ulmu, Valea Argovei, Vlad Ţepeş.

 

 

În judeţul Ialomiţa sunt nealimentate 55 linii electrice aeriene de medie tensiune total, 13 linii de medie tensiune parţial, fiind înregistrate avarii în localități: Adâncata, Alexeni, Armăşeşti, Axintele, Balaciu, Bărcaneşti, Borăneşti, Brazii, Ciocârlia, Ciochina, Cocora, Coşereni, Dragoeşti, Dridu, Fierbinţi-Târg, Garbovi, Grindu, Ion Roată, Jilavele, Maia, Mănăsia, Moviliţa, Munteni-Buzău, Roşiori, Sălcioara, Scânteia, Sfântu Gheorghe, Sineşti, Urziceni, Valea Măcrişului.

 

Enel recomandă clienților afectați să folosească, pentru a semnala deranjamente cu precădere numerele de tip TelVerde (apelabile gratuit din rețelele naționale) – 0800 070 555, precizând însă că din păcate, accesul echipelor la instalații este îngreunat de depunerile masive de polei care determină deplasarea cu viteze reduse.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.