Evenimentul Zilei > Social > Din cauza costurilor, femeile evită investigaţiile pentru depistarea precoce a cancerului de sân, col uterin şi ovarian
Din cauza costurilor, femeile evită investigaţiile pentru depistarea precoce a cancerului de sân, col uterin şi ovarian

Din cauza costurilor, femeile evită investigaţiile pentru depistarea precoce a cancerului de sân, col uterin şi ovarian

Medicii de familie consideră lipsa gratuităţii drept principalul motiv pentru care femeile evită efectuarea investigaţiilor medicale pentru depistarea precoce a cancerului de sân, de col uterin şi ovarian.

Peste 60% dintre ginecologi susţin că nivelul scăzut de educaţie al femeilor este principala provocare cu care se confruntă în diagnosticarea acestor boli, arată Studiul “Afecţiuni oncologice feminine în România”, iniţiat de Coaliţia pentru Sănătatea Femeii, într-un proiect al Fundaţiei Renaşterea, informează News.ro.

Conform cercetării, peste 89% dintre medici realizează sau recomandă femeilor investigaţii pentru depistarea precoce a cancerelor.

Acelaşi studiu reliefează, însă, faptul că 52% dintre românce nu cunosc ce programe sunt disponibile pentru prevenţia şi depistarea în stadiu incipient a cancerelor.

În România , cancerul de col uterin are o incidenţă de patru ori mai mare decât în ţările Uniunii Europene. De asemenea,  90% dintre femeile incluse în studiu nu au efectuat niciodată un control pentru depistarea cancerului de sân, iar 17,6% dintre repondente au făcut măcar o dată un test Babeş-Papanicolau, faţă de media Uniunii Europene de 70%. 

De fapt, acelaşi studiu arată că 25% dintre medici şi 72% dintre femei nu au auzit despre existenţa unui program naţional de screening pentru depistarea cancerului de col uterin 

Cele mai multe dintre femei menţionează, potrivit studiului, că succesul oricărui program de depistare precoce a unei forme de cancer depinde de gratuitatea investigaţiilor, de promovarea lui intensă şi de disponibilitatea sa la nivel naţional.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: