Evenimentul Zilei > Social > Fata morgana din subteran… Orban a făcut anunțul deceniului pentru Drumul Taberei
Fata morgana din subteran… Orban a făcut anunțul deceniului pentru Drumul Taberei

Fata morgana din subteran… Orban a făcut anunțul deceniului pentru Drumul Taberei

În iunie 2020 va putea fi dată în folosință Magistrala 5 de metrou. Constructorii au toate condiţiile pentru a finaliza lucrările la termen, a anunțat, vineri, premierul Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban şi ministrul Transporturilor, Lucian Bode, au verificat, vineri, stadiului lucrărilor de realizare a Magistralei 5 de Metrou, Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor. În acest moment, dintre cele zece staţii de metrou, mai trebuie finalizate doar patru.

”Conform celor discutate cu conducerea Metrorex şi cu directorii companiilor care au contracte cu metroul pentru finalizarea acestui obiectiv de investiţii, practic metroul poate fi dat în folosinţă anul viitor, aproximativ în luna iunie. Acestea sunt, ca să zic aşa, angajamentele care sunt luate de constructor. Eu am convingerea că în momentul de faţă constructorii au toate condiţiile pentru a finaliza lucrările în termenele convenite, atât condiţiile procedurale, cât şi condiţiile contractuale, cât şi condiţiile financiare, pentru a putea finaliza la termen şi vom urmări lucrările îndeaproape, astfel încât ele să fie finalizate”, a spus prim-ministrul.
Au existat probleme la staţia Parc Drumul Taberei, unde au fost necesare lucrări de deviere. Mai este o problemă tehnică, care trebuie soluţionată, legată de coborârea nivelului pânzei de apă freatică între staţia Parc Drumul Taberei şi Drumul Taberei.

”Explicaţiile pe care le-am primit au fost că soluţia tehnică gândită iniţial nu a dat rezultatele scontate şi e necesară o altă soluţie tehnică care evident va fi pusă în practică cât mai repede. Eu sunt foarte încrezător. De asemenea, trebuie finalizate lucrările la staţia Eroilor şi la staţia Academia Militară, la aceasta din urmă sunt necesare şi lucrări de altă natură”, a mai spus  Ludovic Orban, care susține și că guvernul actual va urmări îndeaproape derularea lucrărilor, astfel încât acestea să fie gata la timp.

În plus, este în curs de derulare o procedură de achiziţie a garniturilor de metrou. ”Ramele nu vor fi livrate în termenul de deschidere, dar din discuţiile avute cu conducerea Metrorex există garnituri care sunt disponibile şi care vor circula pe noua magistrală fără să afecteze ritmicitatea celorlalte magistrale.

Evident, procedura trebuie derulată cât se poate de corect, cât se poate de repede, ofertele trebuie analizate astfel încât să se ajungă cât mai rapid la semnarea contractului în condiţiile legii şi alegând cea mai bună ofertă, urmând ca termenul de livrare să înceapă la 24 de luni după semnarea contractului”, a mai afirmat premierul.

În acest context, conducerii Metrorex i s-a solicitat să urgenteze această procedură de achiziţie de trenuri de metrou. ”Noi am cerut astăzi conducerii Metrorex să urgenteze aceste proceduri. Avem 24 de luni pentru prima ramă de la momentul semnării contractului, dar avem asigurate trenurile necesare pentru a circula pe această magistrală din ceea ce Metrorex deţine astăzi ca flotă”, a adăugat Bode.

Într-un document deținut de ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, conducerea Metrorex în care aceasta îşi asuma termenele de finalizare, în caz contrar urmând să demisioneze.

Sursa: Agerpres