Fără prezenţă în sala de judecată şi apărat de ideologul lui Ilan Şor. Cum a început examinarea dosarului lui Iurie Roşca în instanţa de apel. Video

Fără prezenţă în sala de judecată şi apărat de ideologul lui Ilan Şor. Cum a început examinarea dosarului lui Iurie Roşca în instanţa de apel. VideoIurie Roşca/Sursa foto: EvZ

Republica Moldova. După două încercări eşuate, Curtea de Apel Chişinău a reuşit din a treia tentativă să înceapă examinarea dosarului în care fostul lider unionist, Iurie Roşca, este învinuit de trafic de influenţă.

La 2 august 2024, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Iurie Roşca la 6 ani de închisoare. Fostul vicepremier de la Chişinău a fost găsit vinovat de trafic de influenţă. Dosarul a fost pornit în 2017, în baza unui denunţ semnat de omul de afaceri, Alexei Damaschin.

Potrivit procurorilor, Iurie Roşca i-ar fi cerut 1.000.000 de euro pentru a-l ajuta să câştige un dosar civil în Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). Dintre care, în noiembrie 2009, i-ar fi dat 227.000 USD.

Roşca i-ar fi promis că pentru această sumă îl va convinge pe Ion Muruianu, pe atunci preşedinte al CSJ, să-i dea câştig de cauză.

Avocaţii fostului vicepremier au contestat sentinţa în instanţa ierarhic superioară.

Fără Iurie Roşca în sala de şedinţe

Iurie Roşca a depus o cerere la Curtea de Apel Chişinău prin care a solicitat ca şedinţele de judecată să se desfăşoare în lipsa sa. Iar instanţa a acceptat.

Acuzatorul a declarat că nu are nimic împotrivă ca şedinţele să se desfăşoare în lipsa inculpatului.

Amintim că instanţa de fond a decis ca Iurie Roşca să rămână în libertate pănă când sentinţa va rămâne definitivă. Totodată, completul de judecată i-a aplicat fostului deputat interdicţia de a părăsi Republica Moldova.

După ce a fost pronunţată sentinţa la 2 august, Iurie Roşca a dispărut din spaţiul public. Surse din Procuratură declarau atunci că vicepremierul ar fi părăsit ţara, încălcând interdicţia.

Atât procurorul, cât şi avocaţii, au declarat că nu cunosc unde se află în prezent Iurie Roşca.

Apărătorii au solicitat ca în instanţă să fie citat pentru declaraţii Alexei Damaschin.

Avocaţii luptă pentru banii fostului premier

Pe lângă achitarea inculpatului, avocaţii lui Iurie Roşca au solicitat ridicarea sechestrului de pe conturile lui Iurie Roşca. Fostul lider creştin-democrat păstra în conturi 6000 lei moldoveneşti, 750 lei moldoveneşti, 7860 USD şi 5510 euro.

La fel, apărătorii au cerut ca săi fie restituită lui Iurie Roşca suma de 3860 USD, ridicată de procurori în timpul percheziţiei efectuate de procurori, în februarie 2018, la sediul Fundaţiei pentru Democraţie Creştină.

Cerere apwl Iurie Roşca

Oamenii legii au argumentat aplicarea sechestrului pe mijloacele financiare prin asigurarea acţiunii civile a părţii vătămate.

Anterior, Iurie Roşca a contestat încheierile instanţei de fond privind aplicarea sechestrului. Dar a fost respins de Curtea Supremă de Justiţie.

Ideologul lui Ilan Şor, martor al apărării lui Iurie Roşca

Avocaţii fostului premier au solicitat să fie audiat în clitate de martor Ghenadie Vaculovschi. Acesta este unul din „cei şapte magnifici” cărora Iurie Roşca le-a încredinţat conducerea Partidului Popular Creştin Democrat.

În prezent, Ghenadie Vaculovschi se declară analist politic şi apare frecvent la televiziunile afiliate lui Ilan Şor. Vaculovschi este un propagandist pro-rus şi un critic vehement al Occidentului şi guvernării de la Chişinău.

Printre magnificii lui Iurie Roşca s-a regăsit şi Dinu Ţurcanu. Fost preşedinte al raionului Orhei şi unul din organizatorii protestelor, Ţurcanu rămâne unui din liderii şi propagandiştii lui Ilan Şor.

În slujba serviciilor ruseşti şi tangenţele cu Ilan Şor

În vârstă de 63 de ani, Iurie Roşca practic nu are nicio şansă să revină în politica mare. În Republica Moldova este considerat ca un etalon al trădării politice. Cariera sa politică a pornit în jos încă în 2005, când împreună cu alţi deputaţi din PPCD a votat pentru candidatura lui Vladimir Voronin la funcţia de preşedinte.

Asta după ce în primii ani de după proclamarea independenței Republicii Moldova a fost un unionist declarat, adept al identității românești și critic al teoriei moldovenismului.

Mihai Conţiu, un controversat jurnalist din România stabilit cu traiul la Chişinău, a scris în Moldova Suverană, fostul oficios guvernamental, că Iurie Roşca nu a trădat în 2005 când a votat pentru Voronin. Potrivit lui Conţiu, Roşca şi-a îndeplinit obligaţiunile de serviciu, fiind angajat al FSB-lui rusesc.

Precizăm că Mihai Conţiu a lucrat mai mulţi ani pentru Vladimir Voronin. Liderul comunist i-a acordat cetăţenia Republicii Moldova, după ce jurnalistul a declarat public că este spion român.

Alexandr Dughin şi Iurie Roşca

Alexandr Dughin şi Iurie Roşca/Sursa foto: Facebook

Roșca este un apropiat al Moscovei și un adept a teoriilor ideologului Kremlinului, politologul Alexandr Dughin. A promovat cărți ale lui Dughin în România, precum „Destin Eurasianist”.

Acum Iurie Roșca se poziționează în calitate de adept al tradiționalismului, doctrinei conservatoare, euroscepticizmului, naţionalismului economic şi antiglobalismului.

Ideologul lui Putin a declarat că Roșca este „prietenul Rusiei” și un „promotor activ al identității moldovenești”.

Fostul deputat condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare, Ilan Şor, care se aascunde sub aripa lui Vladimir Putin, la fel este tovarăş de idei cu Dughin.

Alexandr Dughin şi Ilan Şor

Alexandr Dughin şi Ilan Şor/ Sursa foto: EvZ