Iurie Roşca ar fi părăsit ţara. Ce vor să întreprindă procurorii
- Julieta Savitchi
- 16 august 2024, 14:23
Republica Moldova. Fostul lider unionist, Iurie Roşca, ar fi părăsit Republica Moldova cu două zile înainte de pronunţarea sentinţei. Procurorii ar putea să ceară în instanţă aplicarea arestului preventiv pentru fostul deputat
La 2 august, fostul vicepremier, deputat şi vicepreşedinte al Parlamentului a fost condamnat de Judecătoria Chişinău la şase ani cu executare, într-un dosar de trafic de influenţă.
Instanţa a decis ca Iurie Roşca să rămână în libertate pănă când sentinţa, cu drept de contestare, va rămâne definitivă. Totodată, completul de judecată i-a aplicat fostului deputat interdicţia de a părăsi Republica Moldova.
Urmele lui Iurie Roşca se pierd în România
Iurie Roşca nu a fost prezent la pronunţarea sentinţei.
Sursele EvZ din Procurarura Anticorupţie au comunicat că Iurie Roşca a plecat la 31 iulie de pe Aeroportul Internaţional Chişinău cu ruta de avion Chişnău – Bucureşti. Iar de atunci nu a mai revenit în Republica Moldova.
Procurorii de la Chişinău nu cunosc la moment dacă Roşca a rămas în România sau a plecat mai departe.
Iutie Roşca a fost declarat indezirabil pe teritoriul României până în anul 2025. Avocaţii săi au contestat decizia respectivă în instanţă şi interdicţia a fost ridicată.
Solicitat de EvZ, Radu Dumneanu, unul din avocaţii lui Roşca, a declarat că nu nu cunoaşte dacă clientul său a plecat. „Nu deţin informaţii privind plecarea lui Iurie Roşca”.
Vlad Bilețchi, președintele Asociației Unirea – ODIP, despre care presa de la Chişinău a scris că promovează naraţiuni anti-europene, similare are cu cele ale propagandei ruse, a declarat public că Iurie Roşca a plecat în Rusia şi a cerut azil politic.
Declaraţia lui Bileţchi a fost combătută de Iurie Roşca. Fostul unionist a scris că informaţia a fost lansată de serviciile speciale de la Bucureşti prin intermediul lui Bileţchi.
Roşca nu a comentat însă informaţia privind plecarea sa în România.
Procurorii, gata să ceară arest preventiv pentru Roşca
Sursele EvZ din Procuratura Anticorupţie au comunicat că acuzatorii sunt de acord cu sentinţa care le-a depăşit aşteptările. Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Iurie Roşca la 6 ani de închisoare. Deşi procurorii au solicitat o pedeapsă de patru ani privare de libertate.
Însă ar putea să o contesteze în partea ce ţine de menţinerea lui Roşca în libertate până ce se va expune Curtea de Apel Chişinău.
Avocatul Dumneanu a comunicat pentru EvZ că deja a contestat în instanţa ierarhic superioară sentinţa de condamnare a clientului său.
Ultima apariţie publică a lui Iurie Roşca
De obicei activ pe reţerlele de socializare, Iurie Roşca nu a mai apărut în spaţiul public de două săptămâni.
Ultima postare pe Facebook a lui Roşca datează din 2 august, ziua în care a fost condamnat. Într-o înregistrare video, politicianul comentează, în limba rusă, sentinţa.
Roşca a spus că a fost condamnat la comandă pentru că este antiglobalist. Totodată, el a chemat cetăţenii Republicii Moldova să nu participe la referendum. La fel, să nu o voteze pe Maia Sandu pentru că este „omul globalistului Soros”.
Canalul Observatorul de pe platforma Telegram a scris că Iurie Roşca nu apare în spaţiul public pentru că este răcit. Precizăm că Observatorul este un canal antiguvernamental, controlat de fosta conducere a Procuraturii Generale din perioada guvernării Partidului Socialiştilor.
Învinuirile aduse fostului lider unionist
Fostul vicepremier de la Chişinău a fost găsit vinovat de trafic de influenţă. Dosarul a fost pornit în 2017, în baza unui denunţ semnat de omul de afaceri, Alexei Damaschin.
Potrivit procurorilor, Iurie Roşca i-ar fi cerut 1.000.000 de euro pentru a-l ajuta să câştige un dosar civil în Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). Dintre care, în noiembrie 2009, i-ar fi dat 227.000 USD.
Roşca i-ar fi promis că pentru această sumă îl va convinge pe Ion Muruianu, pe atunci preşedinte al CSJ, să-i dea câştig de cauză.
În slujba serviciilor ruseşti şi tangenţele cu Ilan Şor
În vârstă de 63 de ani, Iurie Roşca practic nu are nicio şansă să revină în politica mare. În Republica Moldova este considerat ca un etalon al trădării politice. Cariera sa politică a pornit în jos încă în 2005, când împreună cu alţi deputaţi din PPCD a votat pentru candidatura lui Vladimir Voronin la funcţia de preşedinte.
Asta după ce în primii ani de după proclamarea independenței Republicii Moldova a fost un unionist declarat, adept al identității românești și critic al teoriei moldovenismului.
Mihai Conţiu, un controversat jurnalist din România stabilit cu traiul la Chişinău, a scris în Moldova Suverană, fostul oficios guvernamental, că Iurie Roşca nu a trădat în 2005 când a votat pentru Voronin. Potrivit lui Conţiu, Roşca şi-a îndeplinit obligaţiunile de serviciu, fiind angajat al FSB-lui rusesc.
Precizăm că Mihai Conţiu a lucrat mai mulţi ani pentru Vladimir Voronin. Liderul comunist i-a acordat cetăţenia Republicii Moldova, după ce jurnalistul a declarat public că este spion român.
Roșca este un apropiat al Moscovei și un adept a teoriilor ideologului Kremlinului, politologul Alexandr Dughin. A promovat cărți ale lui Dughin în România, precum „Destin Eurasianist”.
Acum Iurie Roșca se poziționează în calitate de adept al tradiționalismului, doctrinei conservatoare, euroscepticizmului, naţionalismului economic şi antiglobalismului.
Ideologul lui Putin a a declarat că Roșca este „prietenul Rusiei” și un „promotor activ al identității moldovenești”.
Precizăm că unii din ucenicii lui Iurie Roşca, cum ar fi Ghenadie Vaculovschi şi Dinu Ţurcanu, au ajuns să lucreze pentru Ilan Şor. Ultimul, la fel este tovarăş de idei cu Dughin.