Evenimentul Zilei > Social > Fără căldură și apă caldă în mijlocul iernii. Sindicatele declară război guvernului
Fără căldură și apă caldă în mijlocul iernii. Sindicatele declară război guvernului

Fără căldură și apă caldă în mijlocul iernii. Sindicatele declară război guvernului

Valea Jiului se confruntă cu mari probleme în această iarnă. Locuitorii orașului Petroşani nu au apă caldă şi căldură, iar Termocentrala Mintia ar putea fi oricând oprită, urmând să afecteze peste 4.500 de abonaţi precum şi instituţiile publice din Deva.

Sindicatul „Solidaritatea Hunedoara” a solicitat intervenţia Guvernului și cere ca reprezentanţii Executivului să se deplaseze luni la Mintia, pentru a lua o decizie privind continuarea activităţii producătorului de energie electrică.

Preşedintele Sindicatului „Solidaritatea Hunedoara”, Cristian Iştoc, acuză Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri de falimentul Complexului Energetic Hunedoara şi, astfel, de vulnerabilizarea sistemului energetic naţional, dar şi de lipsa căldurii şi a apei calde pentru abonaţii sistemului de termoficare din Petroşani, asta în ciuda faptului că Termocentrala Paroşeni a beneficiat de investiţii de peste 100 de milioane de euro.

Situaţia este generată de falimentul societăţii locale de termoficare, dar şi de refuzul Complexului Energetic Hunedoara, de a prelua şi partea de distribuţie a agentului termic, nu doar producerea lui. În plus, sindicaliştii atenţionează asupra riscului iminent de oprire a Termocentralei Mintia din cauza lipsei stocurilor de cărbune, fapt ce ar afecta peste 4.500 de abonaţi, dar şi instituţiile publice din Deva.

Termocentrala nu a putut face stocuri pentru iarnă din cauza producţiei slabe a minorităţilor din Valea Jiului, care abia acoperă necesarul zilnic al Termocentralei de la Mintia, dar şi pentru că huila de import, cu o putere calorică mai mare nu a primit încă toate certificările necesare, informează Radio România Actualități.