Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Fantomele combatante ale Kremlinului: mercenarii ruși, forță privată, încastrată în Armata rusă, trimisă în cele mai mortale situații de război | PULSUL PLANETEI
Fantomele combatante ale Kremlinului: mercenarii ruși, forță privată, încastrată în Armata rusă, trimisă în cele mai mortale situații de război | PULSUL PLANETEI

Fantomele combatante ale Kremlinului: mercenarii ruși, forță privată, încastrată în Armata rusă, trimisă în cele mai mortale situații de război | PULSUL PLANETEI

Noi probe au apărut despre mercenarii ruși și armatele private care luptă în Estul Ucrainei și Siria.

 Radio Europa Liberă a dat publicității date despre Ziua Eroilor Patriei, la 9 Decembrie, sărbătorită de Kremlin cu 300 de reprezentanți militari și civili decorați de către Președintele Putin, unii eroi ai Uniunii Sovietice, alții eroi ai Rusiei, între care au apărut și doi reprezentanți ai forțelor de mercenari ruși (asta deși Rusia interzice mercenariatul). Dmitry Utkin, fondatorul companiei Militare Private Vagner și Colonelul Andrei Troshev au fost inivitați și onorați la reuniune.

Cu această ocazie a fost redeschis dosarul paramilitarilor mercenari care sunt utilizați în mod excesiv de către Rusia în ultimii ani. Motivul fundamental este capacitatea lor de a fi dispensabili, posibilitatea de a nega a Rusiei privitor la acțiunile sângeroase ale grupării, în Donbas și Siria, dar și lipsa de responsabilitate a Rusiei față de cei angajați în aceste grupări și față de urmașii lor, pentru cei care sunt morți sau răniți în lupte. Nu e vorba despre voluntari, ci despre militari cu pregătire substanțială, veterani, de cele mai multe ori pensionați, oricum ieșiți din serviciu de operațiuni speciale, și care au și o libertate mai mare în a decima și distruge totul în jur, militari și civili, tocmai din cauza neincluderii lor în cadrul Armatei ruse.

Astăzi există cel puțin datele și probele privind decorarea lor de către statul rus pentru curaj și implicarea lor împreună cu trupele ruse, cu facilități și capabilități ale Armatei ruse, în acțiunile de război. Diferența față de firmele private americane utilizate în războaiele din Afganistan și Irak ca și contractori ține de faptul că trupele acestea sunt trimis în linia întâi, ca deschizători de drumuri, nu evită lupta ba chiar în situațiile cele mai periculoase. Din contra, sunt unitățile cu cei mai mulți morți și răniți. Grupul Vagner, de exemplu, din 600 de soldați perindați în timp, 60 au murit. Iar activitatea s-a derulat în zonele cele mai dificile. În plus, spre deosebire de trupele speciale ale Armatei ruse, mercenarii ucid totul, nu au nici un scrupul față de civili sau reguli de război.

Dmitry Utkin, cu numele de război „Vagner” din cauza admirației sale față de naziști, are 46 de ani, iar prezența sa a fost recunoscută de către Kremlin. Până în 2013, Utkin a fost comandant de brigadă a forțelor speciale ale serviciilor militare ruse GRU. După pensionarea din 2013, a început să lucreze pentru compania Moran Security Group, fondată de militari veterani din Rusia pentru antrenament și specializați în securitatea împotriva pirateriei. Au lucrat pentru Corpul Slavonic, o organizație care căuta mercenari pentru „protejarea câmpurilor petroliere și conductelor” în Siria, însă Vagner a apărut în 2014 în Estul Ucrainei, luptând alături de trupele regulate ruse și voluntarii locali din așa numitele republici populare Donetsk și Lugansk. În 2015, au ajuns în Siria, chiar înainte cu câteva săptămâni de primele raiduri ruse din octombrie 2015 și de anunțul oficial al operațiunilor ruse în Siria.

Operațiunile pe care le execută sunt cele aferente pregătii de forțe speciale -recunoaștere, lucrul ca și grupuri de diversiune, acțiuni în spatele frontului și operațiuni speciale în zone cu grad înalt de periculozitate, ca un grup de infanterie de elită care suferă dar și produce foarte multe victime, cu mult mai mari decât cele ale forțelor speciale obișnuite, tocmai din cauza impunității și neasumării lor formale de către statul rus, deci a lipsei de responsabilitate pentru crimele de război. Grupul Vagner a jucat un rol important în sprijinul forțelor lui Al Assad pentru capturarea orașului Palmira, pierdut ulterior la Daesh-Stat Islamic, una din cele mai rușinoase situații pentru Rusia.

Colonelul Andrei Troshev, veteran al războiului URSS din Afganistan, pensionat oficial în 2014, a fost și el la recepție și este și el membru al grupului, fiind decorat de Putin cu medalia de Erou al Rusiei după părăsirea armatei, deci pentru activități de azi. Probe ale activității și legăturilor cu armata rusă sunt multiple: decorări ale membrilor, imagini de la Statul Islamic cu soldați ruși uciși între care la Palmira, în martie, maiorul în retragere Sergei Chupov, cu armamentul forțelor speciale ale GRU lângă el, tabăra de antrenament a Vagner lângă baza Brigăzii 10 forțe speciale GRU din Krasnodar Krai, fotografii ale mercenarilor postate pe rețele sociale cu deplasările în elicoptere ale Armatei ruse, elicoptere și avioane, etc. O adevărată probă de lawfare rus, utilizarea legii sau lipsei legii pentru a atinge obiective militare, în cazul de față utilizarea fantomelor combatante ale Kremlinului niciodată recunoscute.