Editura Evenimentul si Capital

Misterul FANTOMEI care BÂNTUIE de 70 de ani mormântul lui Edgar Allan Poe

Piatra de mormânt a lui Poe
Autor: | | 3 Comentarii | 2048 Vizualizari

Îmbrăcată în mantie neagră, pălărie cu boruri late, eşarfă albă şi baston cu cap de argint, silueta lasă pe piatra de mormânt a lui Poe, în noaptea morţii acestuia, trei trandafiri roşii şi o sticlă de coniac franţuzesc şi dispare.

La Baltimore, în statul Maryland, în spatele bisericii din Westminster, se află mormântul lui Edgar Allan Poe. După misteriosul său deces, faimosul scriitor de literatură fantastică a fost îngropat aici în 1849. După ceva mai puţin de o sută de ani, într-o noapte geroasă de ianuarie, o siluetă neagră pătrunde în cimitir, lasă trei trandafiri roşi şi o sticlă de coniac pe piatra de mormânt şi dispare în ceaţa îngheţată.

Acest ritual va dura timp de 70 de ani. Cine este fantoma care nu uită să lase băutură la groapa lui Poe?

Moartea lui Edgar Allan Poe a avut loc în circumstanţe stranii. În 1849, Baltimore, notoriu pentru criminalitatea sa ridicată, se pregăteşte să aleagă un nou şerif. Atmosfera din oraş este foarte încinsă, mai multe tabere luptându-se pentru a-şi impune candidatul.

În aceste condiţii, Poe dispare în mod misterios, pentru a apărea după patru zile de căutări, cu nişte haine care nu îi aparţin. De pildă, purta pe cap o pălărie din frunze de palmier împletite.

Scriitorul are aerul pierdut, buimac iar vorbele sale sunt fără sens. Se stinge câteva zile mai târziu la spitalul din Baltimore. Diagnosticul oficial: congestie cerebrală. Avea doar 40 de ani.

În diversele biografii publicate după moartea părintelui romanului poliţist este evocată şi următoarea ipoteză: Poe a fost găsit chiar în ziua alegerilor pentru un nou şerif, în apropierea unei secţii de vot, cu haine străine. Or, în acele vremuri în care fărădelegea domnea, nu erau rare cazurile în care oamenii erau luaţi de pe stradă, bătuţi, drogaţi şi puşi să voteze de mai multe ori. Aceasta ar explica hainele schimbate, vorbirea incoerentă şi decesul brutal.

Piatra de mormânt a lui Edgar Allan Poe, fără nici un fel de inscripţie, este invadată rapid de bălării. Familia scriitorului face economii severe pentru a pune pe mormânt o piatră de marmură albă demnă de faima acestuia, însă aceasta va sfârşi prin a fi distrusă. Blestemul îl urmăreşte pe Poe şi la doi metri sub pământ.

În sfârşit, în 1913, pe mormântul din spatele bisericii din Westminster este pusă o modestă piatră de granit pe care este sculpat un corb şi un vers din celebrul poem: „Corbul spuse Nevermore”.

Urmează Primul Război Mondial. Apoi Al Doilea. În 1949, în jurnalul Evening Sun apare un articol având ca subiect restaurarea bisericii din Westminster. În text se vorbeşte despre un „cetăţean necunoscut” care a venit să depună în noaptea de 19 ianuarie, trei trandafiri şi o sticlă de coniac fin pe mormântul lui Edgar Allan Poe.

Descrierea individului pare scoasă direct dintr-o nuvelă fantastică a lui Poe: o siluetă învăluită într-o mantie lungă şi neagră, o pălărie cu boruri late, o eşarfă albă la gât şi un baston cu cap de argint. Pe 19 ianuarie 1949 se împlineau o sută de ani de la moartea scriitorului.

O vreme, silueta misterioasă nu a mai fost pomenită de ziare. Până la sosirea în Baltimore a lui Jeff Jerome. În 1976, acesta, un tânăr fotograf specializat în gastronomie, îl întîlneşte pe Sam Porpora. Porpora era un sexagenar, mare fan al lui Poe, care se dedicase îngrijirii bisericii din Westminster. Acesta are ideea de a organiza vizite ale bisericii şi cimitirului şi îl angajează ca ghid pe Jeff Jerome.

În dimineaţa de 19 ianuarie 1977, Jerome se plimba pe aleile îngrijite ale cimitirului, de-a lungul mormintelor. Atunci remarcă ceva neobişnuit. La picioarele pietrei de mormânt a lui Edgar Allan Poe se află trei trandafiri roşii şi o sticlă de coniac începută.

După câteva cercetări, ajunge şi la articolul din Evening Sun de acum trei decenii. Îngrijitorul cimitirului îi confirmă şi el că în fiecare an se duce la mormântul lui Poe pentru a lua sticla de coniac şi a bea restul.

Jerome se hotărăşte să stea la pândă în anul următor.

Pe 19 ianuarie 1978, el îşi postează maşina în faţa cimitirului. Aşteaptă o oră, două, trei. Se frământă pe scaun. O nevoie teribilă de a urina îl apasă. Se repede spre clădirea de alături. Când se întoarce, vede pe mormântul lui Poe trei trandafiri roşii şi o sticlă de coniac.

Abia după încă un an va reuşi să-l zărescă: un străin care depune cei trei trandafiri, îşi toarnă un pahar de coniac, îl bea, lasă restul sticlei pe mormânt şi pleacă, dispărând fără urmă. Este îmbrăcat aşa cum fusese descris în ziar: pelerină lungă şi neagră, pălărie, eşarfă, baston.

BREAKING. Exit-poll, ora 23:00! Rasturnare de situatie! Care e clasamentul FINAL. Nimeni nu se astepta la asta

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI