Un tribunal moscovit a obligat două firme de procesare a alimentelor ale lui Evgheni Prigojin, om de afaceri care deține mai multe firme de catering și apropiat al lui Vladimir Putin, să plătească despăgubiri părinților mai multor copii care au căzut victime unei toxiinfecții alimentare, anul trecut, scrie The Moscow Times.

Părinții copiilor au intentat o acțiune în justiție împotriva firmelor lui Prigojin. Autoritățile au confirmat în total 127 de cazuri de intoxicații alimentare, pe care activiștii anticorupție le-au pus în legătură cu Evgheni Prigojin, cunoscut și sub porecla de „bucătarul lui Putin”, după ce a organizat mai multe banchete pentru liderul de la Kremlin.

Tribunalul districtului Mescianski a decis ca firmele de procesare a alimentelor Vito-1 și Concord trebuie să le acorde părinților despăgubiri în valoare de 300.000 de ruble (4700 dolari).

„Au alocat între 10.000 și 15.000 de ruble pentru fiecare copil”, a declarat Liubov Sobol, avocată cunoscută în Rusia pentru lupta sa împotriva corupției.

Părinții pot decide dacă vor face apel pentru că aceste sume sunt prea mici, a adăugat Sobol. În egală măsură, tribunalul a anulat plângerile făcute de părinți împotriva administrației centrale din Moscova și a responsabililor ei, precizat Interfax.

Societățile comerciale legate de Evgheni Prigojin au semnat aproximativ 5400 de contracte cu statul, cu o valoare de 3,2 miliarde de dolari (armată, școli, spitale), începând cu anul 2011.

Associated Press a dezvăluit că Prigojin a câștigat 2 miliarde de dolari din contractele de aprovizionare alimentară școlilor din Moscova începând din 2009.

Trei entități ale lui Prigojin, inclusiv firma sa de catering Concord, au fost inculpate în Statele Unite pentru implicare în vederea alterării alegerilor prezidențiale americane, Prigojin fiind și el inculpat și plasat pe lista negră a sancțiunilor americane.

Prigojin este pus în legătură și cu presiunile Rusiei pentru influența sa în Africa și cu deplasările mercenarilor privați în Siria și în Ucraina.