Factura la gaze, după scăderea prețului. Ce trebuie să știe consumatorii

Factura la gaze, după scăderea prețului. Ce trebuie să știe consumatorii gaze / Sursa foto: Arhiva EVZ

Din 23 februarie, prețul gazelor a fost micșorat în Republica Moldova. Consumatorii casnici achită un tarif de 13,39 lei (fără TVA) pentru un metru cub de gaze, comparativ 18 lei până atunci.Cum se calculează factura pe luna februarie.

În cazul persoanelor care au expediat datele contorului pentru gaze naturale, volumele consumate pe parcursul lunii februarie vor fi repartizate uniform pentru fiecare zi a lunii pentru a determina media zilnică. Ulterior, se va calcula consumul pentru perioada 1-22 februarie la tariful precedent, iar pentru perioada 23-29 februarie – la tariful micșorat. Cu precizări în acest sens vine SA „Moldovagaz” în contextul în care noile tarife au intrat în vigoare pe data de 23 februarie, potrivit ipn.md.

Astfel, de exemplu, dacă consumul total a unei gospodării la data de 29 februarie a atins cifra de 145 de metri cubi, atunci consumul mediu zilnic al acesteia va constitui 5 metri cubi. Pentru perioada 1-22 februarie, consumatorului respectiv îi va fi facturat volumul de 110 metri cubi de gaze la tarifele în vigoare anterior, iar din 23 și până pe 29 februarie – restul de 35 de metri cubi la prețurile reglementate noi, aprobate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică. Furnizorul dă asigurări că toate calculele vor fi reflectate detaliat în facturile expediate consumatorilor.

Factura la gaze pe luna februarie

Facturi

Ne puteți urmări și pe Google News

În situațiile în care controlorii n-au avut acces la contoare sau datele acestora n-au fost expediate de către consumatori prin intermediul platformelor online și alte instrumente disponibile, întreprinderile de distribuție a gazelor din grupul „Moldovagaz” vor aplica repartizarea analitică (prognozată), pe baza consumul de facto de gaze naturale în perioada (luna), comparabilă a anilor precedenți, cu ajustarea ulterioară a acestora.

În cazul apariției întrebărilor legate de facturarea consumului de gaze naturale în luna februarie, consumatorii pot apela la numărul unic de telefon: 1304 (1305 în cazul capitalei), precum și să expedieze o petiție prin intermediul serviciului „Cabinetul personal consumator” de pe site-ul moldovagaz.md.