Evenimentul ZileiSocialDiferențe usturătoare de preț la facturile la căldură: Românii vor scoate bani grei din buzunare pentru a trăi în condiții modeste

Diferențe usturătoare de preț la facturile la căldură: Românii vor scoate bani grei din buzunare pentru a trăi în condiții modeste

Diferențe usturătoare de preț la facturile la căldură: Românii vor scoate bani grei din buzunare pentru a trăi în condiții modeste
Deși primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a oferit asigurări că, momentan, tariful pe care îl vor plăti bucureștenii pentru gigacalorie va fi de 164 de lei, de la 1 decembrie ar putea urma noi modificări. Edilul propune majorarea tarifului, în ciuda faptului că măsura nu a fost susținută nici de USR, nici de către PSD. Iată cîți bani trebuie să scoată românii din buzunare dacă proiectul se va concretiza.

Primarul General al Municipiului București, Nicușor Dan, vrea majorarea tarifului la gigacalorie cu circa 70%. „Și eu mi-aş dori ca acest tarif să crească în mod echilibrat, după cum v-am declarat ieri, dar acel tarif pe care, eventual îl vom mări, va fi plătit la două luni de la momentul la care vom da acea hotărâre de Consiliu General”, declara primarul Capitalei, în urmă cu câteva zile.

Tariful la gigacalorie ar putea să crească la 280 de lei

Astfel, Nicușor Dan dorește ca de la data de 1 decembrie, tariful la gigacalorie să crească de la suma de 164 lei la suma de 280 de lei. Este o nouă lovitură pe care o primesc românii, după anunțul majorării prețului cu 80% și la energia electrică. Momentan, PNL și PMP sunt singurele partide a căror membri susțin decizia edilului în Consiliul General, PSD și USR poziționându-se împotrivă.

În altă ordine de idei, prețul global al gigacaloriei a crescut de la suma de 490 de lei la 980 de lei, ca urmare a scumpirii gazelor, potrivit hotnews.ro. Diferența de preț de la valoarea de 280 de lei la 980 este susținută de stat prin Mecanismul de compensare a facturilor. Nu se știe, însă, câți bani va primi Primăria București în acest sens, Nicușor Dan declarând anterior că nu i-a cerut premierului Nicolae Ciucă fonduri pentru sistemul de termoficare, însă a fost „onest” și i-a transmis că administrația se va confrunta cu o „mare dificultate în ianuarie 2022”.

Ce diferențe de prețuri se vor resimți în facturile pentru căldură

Revenind, dacă tariful la gigacalorie va crește, pentru un consum mediu facturile bucureștenilor vor arăta astfel:

  • garsonieră – consum de 1 gigacalorie, factura crește de la 164 la 280 lei;
  • apartament cu două camere – consum de 2 gigacalorii, factura crește de la 328 la 560 lei;
  • apartament cu trei camere – consum de 3 gigacalorii, factura crește de la 492 lei la 840 lei;

Întrebat, sâmbătă, ce mesaj are pentru cetățenii Capitalei, Nicușor Dan a precizat: „Mesajul este că, în acest moment, tariful pe care ei îl au de plătit pentru gigacalorie este 164 de lei. Eventual şi eu mi-aş dori ca acest tarif să crească în mod echilibrat, după cum v-am declarat ieri, dar acel tarif pe care, eventual îl vom mări, va fi plătit la două luni de la momentul la care vom da acea hotărâre de Consiliu General.

Deci, pentru factura de noiembrie care va fi plătită în ianuarie, bucureştenii să ştie că vor plăti 164 de lei, pentru factura de decembrie pe care o vor plăti în februarie, dacă nu se întâmplă nimic în Consiliul General, bucureştenii să ştie că vor plăti în continuare 164 de lei”, a declarat Nicuşor Dan, la finalul ședinței cu premierul Ciucă.


Accesează: