Cum justifică Nicușor Dan creșterea prețului la gigacalorie de la 164 lei, la 280 lei. Cât vor plăti bucureștenii pentru căldură

Cum justifică Nicușor Dan creșterea prețului la gigacalorie de la 164 lei, la 280 lei. Cât vor plăti bucureștenii pentru căldură Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Primarul Nicușor Dan este de părere că de la 1 decembrie este necesară o creștere a prețului gigacaloriei pentru populație . Bucureștenii plăteau 164 lei, iar acum vor fi nevoiți să achite 280 lei.

Primarul Nicușor Dan a propus ca, de la 1 decembrie, prețul gigacaloriei pentru populație  să crească de la 164 lei la 280 lei. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței de Consiliu General de vineri. Acesta avut o serie de dezbateri cu PNL și PMP care au fost de acord, PSD și USR s-au opus.

Majorarea prețului gigacaloriei va duce la o creștere de până la 70% a facturilor la apă caldă și căldură.

Crește prețul gigacaloriei

”Am făcut o evaluare a creșterii de preț pentru cetățenii care au centrale individuale și am făcut comparație cu creșterea pe care dumnealor o suportă de la 1 noiembrie și am luat în calcul și calitatea servicului pe care îl oferim. Acest 280 lei este mai puțin decât prețul plătit de bucureștenii cu centrală de aparatament.

Ne puteți urmări și pe Google News
Nicușor Dan a plecat supărat din ședința de la Parlament. Ce l-a deranjat pe primarul Capitalei

Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Am luat în calcul și că prețul la gigacalorie pentru populație nu s-a mărit din 2011. Atunci prețul global al gigacaloriei era 320 lei, iar acum a ajuns la 980 lei, iar noi plătim diferența prin subvenție. Ne-am uitat și la prețul gigacaloriei în orașele din țară. Înainte de scumpirile de la 1 noiembrie, în orașele cu sistem centralizat de încălzire era între 280 , iar după scumpiri a ajuns între 350 și 500 lei. ”, a declarat Nicușor Dan.

Primarul general a reamintit că a solicitat susţinerea Guvernului în ce priveşte subvenţia la căldură şi s-a arătat optimist că va exista un sprijin financiar.

"Consider că este rezonabil, pentru a putea trece cu toţii peste această iarnă, să existe o contribuţie echilibrată din partea Municipalităţii, din partea Guvernului şi din partea cetăţenilor. Presiunea pe bugetul local care vine din diferenţa de preţ între 280 de lei şi 164 de lei este 320 de milioane de lei pe an. 320 de milioane de lei pe an este o sumă importantă, cu care pot să fie făcute foarte multe lucruri care să fie utile comunităţii", a mai spus Nicușor Dan.