„Este un atac fără precedent. Suntem dezgustați”, a declarat președintele CasaPound, Gianluca Iannone. „Vom depune o acțiune urgentă împotriva unui act rușinos“.

Un purtător de cuvânt al Facebook a declarat agenției italiene de știri Ansa: „Oamenii sau organizațiile care răspândesc ura sau îi atacă pe alții nu vor avea niciun loc pe Facebook și Instagram. Conturile pe care le-am șters astăzi încalcă această politică și nu vor mai fi prezente pe Facebook sau Instagram”.

Nu este prima dată când Facebook a luat măsuri împotriva CasaPound. În aprilie, activiștii CasaPound și alți politicieni italieni de extremă dreapta, inclusiv strănepotul lui Benito Mussolini, au acuzat Facebook de discriminare după suspendarea conturilor.

CasaPound a fost fondată la sfârșitul anilor 1990 ca un club pro-Mussolini. Numit după poetul american Ezra Pound (un mare admirator al regimului fascist condus de Mussolini), partidul susține şi promovează o variantă democratică a fascismului, dar este acuzat că încurajează violența și rasismul.

Într-un interviu pentru The Guardian, secretarul de partid Simone Di Stefano a descris fascismul lui Mussolini drept „punctul nostru de referință. Este o viziune a statului, a economiei și a conceptului de sacrificiu”.

Di Stefano a ocupat funcția de prim-ministru la ultimele alegeri generale. Luni, membrii CasaPound au participat la o manifestație la Roma împotriva noului guvern italian – o alianță între Partidul Democrat de centru-stânga și Mișcarea cinci Stele.  Unii manifestanți au făcut salutul fasciștilor și au dedicat ode lui Mussolini, titrează theguardian