Rețeaua de socializare a declarat că respectivele conturi au fost eliminate atât de pe Facebook, cât și de pe Instagram.
Facebook a declarat că a descoperit două operațiuni în curs de desfășurare, cu originea în Rusia, una dintre ele fiind activă în numeroase țări, iar cealaltă desfășurând activități specifice la adresa Ucrainei.
Nathaniel Gleicher, directorul de politică de securitate informatică a companiei americane, susține într-un articol de pe blogul său că rețeaua de socializare nu a detectat nicio legătură între cele două operațiuni, ci doar că acestea împărtășesc tactici similare, inclusiv crearea de conturi și rețele menite să ascundă adevăratele lor origini și activități.
"Persoanele din spatele acestei activități s-au coordonat și au folosit conturi false pentru a induce publicul în eroare cu privire la propria persoană, aceasta fiind baza acțiunii noastre", a scris Gleicher.
În total, au fost eliminate 364 conturi și pagini Facebook originare din Rusia, care ținteau Țările Baltice, Asia Centrală, Caucazul și țări din Europa Centrală și de Est.
Paginile și conturile respective, a mai scris Gleicher, erau legate de angajați ai Sputnik, agenția de știri de stat din Rusia.
Un număr suplimentar de 107 pagini Facebook, grupuri și conturi Facebook, precum și 41 de conturi Instagram au fost eliminate ca urmare a unei informări de la organele de drept din S.U.A.
Această rețea de origine din Rusia opera pe teritoriul ucrainian, membrii săi prezentându-se drept cetățeni ucraineni care distribuiau știri.
Domnul Gleicher a declarat că Facebook a identificat "o anumită suprapunere tehnică" între această operațiune și o acțiune cu originea tot din Rusia, pe site-ul de socializare, menită să influențeze opinia publică în favoarea președintelui Donald Trump în perioada premergătoare cursei electorale prezidențiale din SUA, în anul 2016.

 

 

Te-ar putea interesa și: