Evenimentul Zilei > Social > Fabulos! Cercetătorii au reușit o premieră la distanță de trei milenii
Fabulos! Cercetătorii au reușit o premieră la distanță de trei milenii

Fabulos! Cercetătorii au reușit o premieră la distanță de trei milenii

Vocea unui preot egiptean mumificat, mort de trei milenii, a fost auzită din nou în anul 2020, grație tehnologiei.

Printr-un soi de cartografiere a traiectului vocal al mumiei, cercetătorii au reușit să recreeze vocea preotului egiptean. Echipa de oameni de știință a folosit scanere 3D pentru a putea reproduce vocea pretoului Nesyamun, care a predicat în timpul domniei faraonului Ramses al XI-lea, între 1099 și 1069 î.Hr.

Cu ajutorul scanării, experții au reprodus un sunet asemănător cu cel al corzilor vocale, pe baza măsurătorilor exacte ale traiectului vocal.

„Dată fiind dorința preotului Nesyamun de a îi fi auzită vocea și în viața de apoi, împlinirea credințelor sale prin recrearea vocii sale ne permite să intrăm în contact direct Egiptul Antic, ascultând o voce care nu a mai fost auzită timp de 3.000 de ani, dar care a fost „conservată” prin mumificare și acum readusă la viață prin această tehnologie de pionierat”, a spus profesorul Joann Fletcher de la Departamentul de Arheologie al Universității din York, Pennsylvania.

După ce au folosit un tomograf pentru a observa dacă traiectul vocal al preotului este intact, oamenii de știință au creat o replică 3D pe baza scanărilor, un soi de organ vocal, de laringe artificial.

Acest lucru le-a permis cercetătorilor să reproducă un singur sunet, care sună fie ca „bed” (n.r. pat), fie ca „bad” (rău) sau, mai curând, ca un „erhhh”.

blob:https://www.thesun.co.uk/48f17198-9689-4371-af53-4eab7e0ba108