Extratereștrii s-ar putea folosi de o supernovă din apropiere pentru a ne atrage atenția, sugerează un nou studiu

Extratereștrii s-ar putea folosi de o supernovă din apropiere pentru a ne atrage atenția, sugerează un nou studiu De ce nu ne-au vizitat încă extratereștrii. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Astronomii au pus ochii pe o nouă explozie ultra-strălucitoare în spațiu: o supernovă de tip II în galaxia Pinwheel (cunoscută și sub numele de M101). O supernovă de tip II reprezintă sfârșitul catastrofal al vieții unei stele masive, iar această nouă supernovă, numită SN 2023ixf, este cea mai apropiată explozie de Pământ din ultimii zece ani.

În timp ce mulți astronomi sunt interesați să vadă sfârșitul vieții unei stele, alții se întreabă altceva: ar putea acest flash de lumină să ne ajute, de asemenea, să găsim mesaje de la extratereștri? O echipă de cercetători de la Institutul pentru căutarea inteligenței extraterestre (SETI) și de la Universitatea din Washington crede că ar putea.

Într-o lucrare postată în baza de date de preprinturi arXiv și trimisă la revista Research Notes of the American Astronomical Society, astronomii propun că extratereștrii inteligenți ar putea folosi supernova ca o oportunitate de a trimite un mesaj altor civilizații fascinate de strălucirea stelei muribunde. Acum, cercetătorii folosesc radiotelescoape pentru a căuta într-o zonă din apropierea supernovei sisteme stelare care ar putea adăposti planete potențial locuibile, în cazul în care există extratereștri avansați care încearcă să ne salute.

Ce spun cercetătorii despre supernovă

Ideea este asemănătoare cu cea prin care aștepți ca un chelner de la un restaurant să se uite în direcția ta pentru a-i face semn cu mâna ca să-i ceri nota de plată. Pământul se uită la supernovă, iar cercetătorii se întreabă dacă cineva încearcă să ne facă cu mâna în timp ce atenția noastră este în acea direcție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a răspunde la această întrebare, echipa a marcat o zonă din jurul supernovei numită „elipsoid SETI” - o regiune eliptică a spațiului în care extratereștrii care trăiesc pe planete potențial locuibile ar avea o vedere clară atât asupra supernovei, cât și asupra Pământului. În această regiune, echipa a identificat 100 de stele care sunt vizibile de pe Pământ și care ar putea să ne trimită mesaje în timp ce privim supernova în flăcări.

În continuare, echipa plănuiește să asculte în apropierea acestor stele în următoarele câteva luni cu ajutorul a două radiotelescoape importante - Allen Telescope Array din California și Green Bank Observatory din Virginia de Vest - în speranța de a capta unele semnalmente tehnice extraterestre.

Astronomii japonezi au descoperit SN 2023ixf la 19 mai și, de atunci, toată lumea, de la astronomi amatori la astrofizicieni, s-a uitat la ea. Acest tip de supernovă are loc numai în stele care au o masă de peste opt ori mai mare decât cea a Soarelui și pot străluci luni sau ani de zile, oferind astfel oricărui extraterestru inteligent de acolo o fereastră largă pentru a ne trimite un mesaj. Așadar, este posibil ca această căutare să găsească primul mesaj de la o formă de viață inteligentă dincolo de Pământ? Probabil că nu, recunosc cercetătorii în lucrarea lor - dar este o bună practică pentru viitoarele evenimente de acest gen, și nu vom ști niciodată dacă nu încercăm, potrivit livescience.com.