O superbă expoziție a celui mai mare pictor basarabean: Mihail Grecu
Editura Evenimentul si Capital

O superbă expoziție a celui mai mare pictor basarabean: Mihail Grecu

Autor: | | 0 Comentarii | 445 Vizualizari

Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Național de Artă al Moldovei invită iubitorii de artă să descopere lumea fabuloasă a picturii artistului basarabean Mihail Grecu.

Vernisajul expoziției „Mihail Grecu – Între metaforă și realitatea obiectivă”, prima retrospectivă dedicată celui mai mare artist basarabean, a avut loc la 20 aprilie. Expoziția reconstituie ansamblul demersurilor artistice ce caracterizează opera unui pictor poate mai puțin cunoscut publicului românesc, dar foarte cunoscut și apreciat în lume.

Expoziția pune în valoare caracterul inovator al creației pictorului Mihail Grecu (1916-1998), personalitate artistică ce s-a dedicat consecvent înnoirii limbajului plastic. Cele 72 de lucrări selectate din colecţia Muzeului Național de Artă al Moldovei ilustrează dinamica unui discurs pictural de o copleșitoare intensitate artistică dezvoltat pe parcursul mai multor etape distincte.

Experimente plastice

Prima etapă de creație (anii ’40 – ’50) se caracterizează prin aplecarea asupra raporturilor valorice de umbră și lumină, de spațialitate, urmând principii estetice deprinse de la vechii maeștri; cea de a doua etapă (sfârșitul anilor ’50 – anii ’60) se face ecoul preocupărilor de factură postimpresionistă, remarcânduse prin luminozitate și recursul la acorduri cromatice pure.

În anii ’70, lucrările lui Mihail Grecu, ancorate într-o realitate obiectivă, căpătă o tulburătoare profunzime. Pictorul se dedică experimentelor plastice, recurgând la o serie de materiale mai puțin specifice picturii de șevalet (bitum, pigmenți, vopsele și lacuri industriale, pulbere de bronz și argint, vopsele spray etc.) prin care reușește să contureze un univers artistic și spiritual bine individualizat.

Identitatea unui artist

Născut la 22 noiembrie 1916 în satul Faraonovka, județul Starokazacie, din sudul Basarabiei, Mihail Grecu şi-a început studiile superioare de specialitate în perioada interbelică la Academia de Arte Frumoase din București. Aici frecventează atelierele lui Francisc Șirato și Nicolae Dărăscu.

În 1940, după anexarea Basarabiei de Uniunea Sovietică, părăsește Bucureștiul și revine la Chișinău, unde își continuă studiile la Școala de Arte Plastice sub îndrumarea profesorului Moisei Gamburd, cunoscut pictor și excepțional desenator, format la Academia de Arte Frumoase din Bruxelles.

În timpul celui de-al Doilea război Mondial Mihail Grecu lucrează ca fochist de locomotive într-un depou din Uralsk, oraș situat în spatele frontului, continuând să picteze în ciuda condițiilor deosebit de grele („Maternitate”, creată în 1943, rămâne una din operele de căpătâi ale artistului). Ulterior, Grecu s-a impus ca formator de școală, reușind, astfel, să-și lase amprenta asupra mai multor generații de artiști din Moldova.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate