Evenimentul Zilei > Justitie > EXPLOZIV pentru BANCOMATE și SEIFURI. Descoperire ȘOC!
EXPLOZIV pentru BANCOMATE și SEIFURI. Descoperire ȘOC!

EXPLOZIV pentru BANCOMATE și SEIFURI. Descoperire ȘOC!

Exploziv precum C4 sau TNT a fost descoeperit asupra a doi români, prinși de polițiști într-un restaurant din Timișoara. Marian-Irinel Leonte şi Bogdan Hurubea de 25 și, respective, 31 de ani, făceau parte dintr-o grupare care se ocupa cu spargeri de seifuri și bancomate. Alți doi complici, Ionuţ Bujor şi Iulian Vasilescu, prinși în urma unei anchete a DIICOT aveau acasă, unapartament din Bucureşti, arme şi muniţii, precum cartuşe, un pistol marca Valtro, un aruncător de grenade metalic şi trei dispozitive tip grenadă.

Polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase a Poliției Române, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au ridicat 150 de grame de exploziv plastic de tip C4, 200 de grame de T.N.T. și 2 capse electrice detonante, de la membrul unei grupări infracționale. Două persoane au fost arestate pentru 30 de zile.

Polițiștii i-au depistat pe cei doi într-un restaurant din Timișoara. Printre ei,  Marian-Irinel Leonte, de 25 de ani, din județul Iași, care era urmărit general în baza unui mandat de arestare emis de Judecătoria Pașcani, pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie. Acesta se afla cu un alt bărbat, Bogdan Hurubea, de 31 de ani, din județul Timiș, membru al aceleiași grupări. În urma percheziției corporale efectuate asupra lui Leonte, în buzunarul interior al hainei au fost găsite 150 de grame de exploziv plastic de tip C4 și o capsă pirotehnică electrică detonantă.

Ulterior, în urma investigațiilor, polițiștii au ridicat alte 200 de grame de  material exploziv de tip T.N.T (trinitrotoluen) și o capsă detonantă electrică, care erau ascunse de către cel în cauză în comuna Săcălaz, județul Timiș, pe un câmp, într-o groapă acoperită cu pământ, transmite Poliția Română.

Cei doi sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de grup infracţional organizat constituit în vederea comiterii infracțiunilor de nerespectare a regimului materiilor explosive.

DIICOT a precizat că, prin ordonanța  din data  de 22.11.2017 , s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Iulian Vasilescu (Duță) (arestat preventiv în altă cauză ), Bogdan Hurubea, Marian-Irinel Leonte şi Ionuț Bujor (arestat preventiv în altă cauză ) pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui  grup infracţional organizat,  nerespectarea regimului armelor și munițiilor,  nerespectarea regimului materiilor explozive,  contrabandă calificată.Leonte și Hurubea au fost reținuți, joi, pentru o perioadă de 24 de ore.

Din cercetările efectuate de oamenii legii reiese că, în cursul anului 2017, Iulian Vasilescu a inițiat organizarea unui grup infracțional în vederea comiterii de infracțiuni din sfera celor contra patrimoniului, în special pentru săvârșirea de infracțiuni de furt calificat având ca mod de operare spargerea/distrugerea echipamentelor tip bancomate sau de stocare/depozitare masă monetară (seif) ce se găsesc de regulă în dotarea societăților ce organizează jocuri de noroc (de genul caselor de pariuri), precizează DIICOT.

Iulian Vasilescu a încercat să coopteze în cadrul grupului infracțional persoane tinere pe care să le inițieze în pregătirea și comiterea de acte materiale specifice infracțiunii indicate mai sus.Deși avea domiciliul pe raza municipiului București, sector 3, vasilescu a închiriat un apartament conspirativ în sector 4, în luna februarie 2017 , acolo unde avea să găzduiască persoanele cooptate în cadrul grupului infracțional.

Iulian Vasilescu a pus la cale, susțin anchetatorii, o serie de spargeri în multe țări din Europa și a planificat obținerea de materii explozive și mijloace de inițiere ale unor astfel de materii pentru ușurarea acțiunilor de spargere/distrugere.

Pe 1 aprilie 2017, polițiștii de frontieră din cadrul PTF Calafat l-au depistat pe  Bogdan Hurbea, pasager într-un autoturism condus de către  Iulian Vasilescu, care la momentul intrării pe teritoriul României, venind dinspre Republica Bulgaria, avea în buzunarul interior al gecii două fitile detonante, dintre care unul prevăzut cu capsă pirotehnică detonatoare, pe care acesta a încercat să le introducă fără drept în țară.

 De asemenea, miercuri, în jurul orei 09.50, în incinta unui restaurant situat pe raza municipiului Timișoara, au fost depistaţi i Bogdan Hurbea și Marian Irinel Leonte.

La controlul corporal efectuat asupra lui Bogdan Hurbea, în buzunarul interior al hainei, au fost găsite 150 de grame de exploziv plastic de tip C4 și o capsă pirotehnică electrică detonantă.

În urma  investigaţiilor efectuate, în comuna Săcălaz, judeţul Timiş, pe un teren viran, a fost descoperit, îngropat, un borcan din sticlă transparentăcare conţinea 200 de grame de  material exploziv de tip T.N.T (trinitrotoluen) și o capsă detonantă electrică.

 De asemenea, faţă de Ionuţ Bujor şi Iulian Vasilescu s-a reţinut faptul că au deţinut în apartamentul în care locuiau, situat în Bucureşti, sector 4, arme şi muniţii constând în: 764 cartuşe „17 şi 82”, un cartuş „71187”, un pistol marca Valtro,  calibru 9 mm, cu încărcător, un dispozitiv ce are caracteristicile unui aruncător de grenade metalic şi trei dispozitive tip grenadă.

Marian-Irinel Leonte şi Bogdan Hurbea au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu poliţişti din cadrul Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase a Poliției Române.

 Suportul de specialitate a fost asigurat de către  Direcţia Operaţiuni Speciale.

 La activități au participat și polițiști de la inspectoratele de poliție județene Timiș și Galați.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: