Autoritățile iraniene investighează o mare explozie produsă în estul capitalei, Teheran, în apropierea unei baze militare care se crede că a jucat un rol important în activitățile  de testare nucleară ale acestei țări.

Videoclipurile și imaginile postate pe social media, care au fost preluate de agențiile de știri locale, au arătat o lumină puternică care strălucea pe cer peste oraș, vineri devreme, urmată de un nor mare de fum. Martorii au spus că explozia a venit din direcția Parchin, un obiectiv militar principal.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Davoud Abdi, a declarat la televiziunii de stat că explozia s-a întâmplat la o instalație de depozitare a gazelor într-o „zonă publică” din Parchin, mai degrabă decât la baza militară. Incendiul fusese stins și nu au fost raportate victime, a adăugat el, dar nu a oferit detalii despre cauza exploziei.„Colegii noștri sunt prezenți pe teren și investighează atent incidentul”, a spus Abdi.

Parchin găzduiește o bază militară extinsă, unde se presupune că tehnicienii iranieni au testat componentetehnologice avansate pentru rachete nucleare încă dela începutul anilor 200, afirmație pe care Iranul a negat-o. „Parchin este practic cel mai mare amplasament de producție de explozibili militari din Iran”, a declarat pentru New York Times Fabian Hinz, cercetător la Centrul James Martin pentru Studii de Neproliferare de la Institutul de Studii Internaționale Middlebury din Monterey, Calif. legate de proiectarea armelor nucleare înainte de 2003. ”

Documente secrete ale activității nucleare a țării – despre care Israelul a declarat că agenții de informații au sustras-o în urmă cu trei ani – a inclus fotografii care păreau să arate o cameră metalică uriașă construită pentru a efectua experimente cu explozivi de mare putere într-o clădire din Parchin.

În 2014, s-a bănuit că obiectivul militar ar fi fost avariat de un incendiu sau o explozie, dar investigațiile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică au fost împiedicate de lipsa accesului în Iran. În 2015 când au primit acces, locația era goală, rapoartele Agenției susținând că erau urme că echipamentyele fuseseră mutate.