Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Polițiști care dau amenzi cu încălcarea legii, invocând starea de urgență
Exclusiv. Polițiști care dau amenzi cu încălcarea legii, invocând starea de urgență

Exclusiv. Polițiști care dau amenzi cu încălcarea legii, invocând starea de urgență

Deși interlopii își fac de cap și se bat parte în parte cu polițiștii, amendați sunt mulți români care își văd de treabă. Cazul bărbatului care planta panseluțe și al celui care și-a dus mașina la spălătorie scot la iveală nivelul absurd la care s-a ajuns în aplicarea amenzilor de către polițiști, în stare de urgență, în ciuda celor spuse de ministrul MAI, Marcel Vela.

Cazul bărbatului din județul Alba, asistat social, despre care localnicii spun că planta panseluțe în fața curții, amendat pe motiv că nu avea data trecută pe declarația pe propria răspundere, scoate la iveală alte nereguli în aplicarea sancțiunilor în starea de urgență.

În exclusivitate pentru evz.ro, un polițist care se confruntă zilnic cu fenomenul infracțional a explicat că procesul-verbal întocmit pe numele omului din comuna Rădești, județul Alba, nu respectă prevederile legale cuprinse în OG 2/2001.

Ne-am intersat despre acest caz la purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Alba, comisar Luminița Prodan a declarat pentru EVZ că bărbatul în cauză a fost depistat de mai multe ori circulând pe stradă și că nu planta panseluțe. „Cetățeanului în cauză i s-a atras atenția de mai mult ori să stea în casă. Din păcate, lui îi place să se plimbe. Șeful de post a transmis că l-a avertizat de vreo cinci ori. La momentul respectiv, le-a spus colegilor mei că vine de la magazin, dar nu avea nimic asupra lui. Nu e vorba de panseluțe”, a precizat comisar Luminița Prodan.

Am întrebat-o pe doamna comisar cum a fost depistat de mai multe ori. „Trece prin fața postului de poliție? Sunt supravegheați oamenii de către polițiști?”, am insistat.

„Omul este cunoscut în zonă. Este o comunitate mică și echipajele de poliție care patrulează îl știu. I s-a atras atenția să stea în casă, pentru că, astfel, vrem să prevenim răspândirea COVID-19. El se pare că nu are răbdare și iese la plimbare fără motiv”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.

„Și de ce nu i s-a înmânat procesul verbal pe loc?”, am întrebat. „Pentru a nu intra în contact direct cu persoana în cauză, în mod preventiv”, ni s-a răspuns.

Pe de altă parte, însă, conducerea Poliției Capitalei, de exemplu, a solicitat în mod expres ca toate procesele verbale de contravenție, aplicate în contextul COVID-19 să fie scrise în prezența contravenientului.

Concret, bărbatul, care trăiește din ajutor social, a fost amendat, pe 7 aprilie, cu 2.000 de lei. Procesul verbal este al 45-lea din ziua respectivă, întocmit de polițiștii de la Postul de Poliție. Culmea este că, deși polițiștii spun că a fost surprins „în flagrant”, procesul verbal s-a întocmit „în lipsă” și fără martori…

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE