Evenimentul Zilei > Social > EXCLUSIV. NEORADIANT, cel mai îndrăzneț proiect science-fiction se produce la Timișoara
EXCLUSIV. NEORADIANT, cel mai îndrăzneț proiect science-fiction se produce la Timișoara

EXCLUSIV. NEORADIANT, cel mai îndrăzneț proiect science-fiction se produce la Timișoara

Un lungmetraj de science fiction este în lucru, zilele acestea la Timișoara. Este vorba producția filmului Neoradiant, un proiect îndrăzneț, atât pentru peisajul muzical românesc cât și pentru cinematografia autohtonă, al trupei Thy Veils.

”Neoradiant este numele pasului următor în odiseea formației. O nouă și vastă dimensiune, dar în același limbaj artistic pe care Thy Veils îl rafinează din 1996. Alături de membrii Thy Veils, la film lucrează colaboratorii lor consacrati (de la muzicieni la designeri), actori din Timișoara și creativi din industria internațională”, a declarat, pentru EVZ, Daniel Dorobanțu, fondatorul Thy Veils și producătorul filmului.

Cei care urmăresc îndeaproape activitatea Thy Veils pe canalele de social media pot vedea cu regularitate imagini și secvențe video din această producție, multe din aceste postări apărând și dispărând neanunțate. De asemenea, Thy Veils publică spontan un flux continuu de lucrări vizuale și secvențe de text, referințe la versurile pieselor Neoradiant și posibile conexiuni între elemente.

”De la Forbidden Planet, primul film cu o coloană sonoră electronică în întregime, până la sintetizatoarele baroc din muzica lui Wendy Carlos pentru A Clockwork Orange, muzica electronică a fost dintotdeauna asociată cu science-fiction”, mai arată Daniel Dorobanțu.

Primul român care a intrat în Ars Electronica

Trebuie reținut că ansamblul de artă sincretică Thy Veils e un nume rezonant pentru stilurile ambient, neoclasic, electronic şi world-fusion, atât în contextul artistic românesc, cât și în cel  internațional.

Localizată la Timișoara, aceasta e singura trupă din România invitată la Festivalul Sziget (Budapesta, Ungaria) timp de trei ani consecutiv, în perioada 2014 – 2016.

Fondatorul ei, Daniel Dorobanțu, este primul român care a intrat în colecția Ars Electronica Center Linz, cel mai important centru de expunere al artei electronice din lume

Subiectul filmului e învăluit în mister

Subiectul filmului rămâne, pentru moment, învaluit în mister. Tot ce știm e că va atinge constantele preocupări Thy Veils (mirarea față de Cosmos, straturile adânci ale realității) dar și teme noi, aflate la granița cunoașterii contemporane. Creatorul și producătorul Daniel Dorobanțu mizează pe potențialul vizionar al poveștii și pe montajul imaginativ. Până în prezent, secvențe pentru filmul SF Neoradiant au fost filmate în Atena, Berlin, Praga, Budapesta, Tbilisi, Linz și în mai multe locați din România.
Noua direcție nu îi va surprinde pe admiratorii trupei timișorene. Pionieri ai muzicii ambientale, Thy Veils sunt recunoscuți pentru proiecțiile de artă video și cine-concertele spectaculoase care transportă audiența prin lumi fascinante și încântătoare. Videoclipurile semnate de fondatorul formației, Daniel Dorobanțu, poartă amprenta celor mai actuale tehnici de producție. Ele nu fac altceva decât să anunțe bogăția vizuală și tematică a filmului aflat acum în producție. Publicul este invitat să urmărească producția acestui nou univers pe noua pagină dedicată acestuia, alături de canalele de social media ale formației.

În paralel cu producția filmului, Thy Veils publică capitole complementare. Acestea iau înfațișări diverse (piese noi, videoclipuri, ilustrații, povestiri, spectacole concept), dar fac parte din același univers Neoradiant. Astfel, în noaptea de Revelion va fi cântată, în premieră o piesă nouă din Neoradiant, și, totodată va fi lansată o altă piesă.