Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. Mesajul transmis de SUA după episodul dronei de la Marea Neagră! Cristoiu: America nu vrea să declanșeze un război mondial. Video
Exclusiv. Mesajul transmis de SUA după episodul dronei de la Marea Neagră! Cristoiu: America nu vrea să declanșeze un război mondial. Video

Exclusiv. Mesajul transmis de SUA după episodul dronei de la Marea Neagră! Cristoiu: America nu vrea să declanșeze un război mondial. Video

Faimosul cotidian american The New York Times scrie că drona americană interceptată de ruşi deasupra Mării Negre decolase de la o bază aeriană din România. Invitat în podcastul HAI Live! cu Robert Turcescu jurnalistul Ion Cristoiu a încercat să pătrundă dincolo de aparențe. Americanii au transmis, printre rânduri, destul de mult.

Drona americană MQ-9 „Reaper”, interceptată marți, 14 martie, de două avioane de vânătoare rusești în Marea Neagră și doborâtă de unul din acestea, a decolat din România, potrivit unui înalt oficial militar american. Jurnaliștii americani spun că incidentul a avut loc la aproximativ 120 de kilometri sud-vest de Peninsula Crimeea, în apele internaționale.

Se prăbușește America din postura de lider mondial?

Jurnalistul, istoricul și analistul politic Ion Cristoiu a observat că, dincolo de orice controverse privind tipul dronei americane și obiectivul ei, este limpede că autoritățile române erau obligate să dea primele detalii. Informațiile oferite rapid de oficialii americani trădează, de fapt, intențiile SUA.

Statele Unite au mari probleme de infrastructură tocmai pentru că America și-a asumat acest rol de noul jandarm al lumii. Finanțarea (n.red. – războiului din Ucraina) merge o zi, două, trei, dar e în defavoarea cetățeanului american. Apoi această lovitură dată de China, care a reușit să mijlocească un tratat între Iran, între șiiți și Arabia Saudită – care Arabie era un fel de curte din dos pentru America-, trebuia să neliniștească. Eu nu pot să-mi explic, din poziția de superputere a Americii, această scufundare în mocirlă care e războiul din Ucraina”. În acest context, a mai observat invitatul, Rusia nu poate fi considerată „o superputere globală, poate militar”, ci una regională.

În orice caz, apreciază Ion Cristoiu, reacția Statelor Unite în cazul dronei arată că nu are intenții belicoase. „America nu vrea să declanșeze un război mondial”, a subliniat istoricul în studioul EVZ-Capital.

Rusia și China au lăsat America să conducă lumea

Pe de altă parte, a mai remarcat invitatul în podcastul lui Turcescu, America are probleme cu statutul de superputere mondială în momentul în care se implică într-un război pe care cetățenii săi îl dezaprobă. Mai mult, implicarea SUA în Ucraina îi ridică mingea la fileu Chinei, care i-as permis mult timp să fie liderul planetei.

„China e cea care trebuie să dialogheze cu Statele Unite, nu Rusia. Rusia trebuia administrată de Europa, nu ridicată la statut de superputere cum a încercat Biden. (…) America și-a făcut de cap pe planetă pentru că Rusia și China a tăcut. Cred că Zelenski are documente grave despre Biden. noi uităm momentul ăla cu Trump (…). A doua cauză (n.red. – al reacțiilor ezitante ale SUA în mandatul Biden) e sindromul retragerii din Afganistan”, a mai opinat invitatul.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro