Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Exclusiv. Ipoteză șocantă despre moartea lui Nicu Ceaușescu! Jean Maurer: „Nu a fost o moarte firească…”. Video
VIDEO

Exclusiv. Ipoteză șocantă despre moartea lui Nicu Ceaușescu! Jean Maurer: „Nu a fost o moarte firească…”. Video

Reîntâlnirea dintre Jean Maurer și Nicu Ceaușescu a avut loc la 4 ani după Revoluție, după ce Nicu Ceaușescu fusese eliberat din penitenciar. Fusese acuzat inițial de trădare națională și instigare la omor deosebit de grav, dar singurul lucru care a putut fi dovedit a fost acuzația de deținere fără drept a unei arme de foc.

Povestea acestei revederi a fost spusă de fiul fostului premier comunist Ion Gheorghe Maurer la podcastul Istoria Secretă.

„Ne-am văzut la un restaurant, cred că la Doina, undeva prin centru. Am stat de vorbă, am mâncat ceva. Era foarte abătut, foarte pesimist și i-am propus direct: «Vino în Germania!» Pentru că în Germania mai aveam niște relații, îl aveam pe Berthold Beitz, cu care cu siguranță aș fi putut să vorbesc și cu care aș fi putut să aranjez anumite lucruri. I-am spus să vină în Germania măcar temporar, faci o vizită, stai la mine și vedem ce putem să aranjăm. Bănuiam că viața lui e în pericol, pentru că erau prea mulți securiști care intraseră în democrație. Pericolul era mai mare pe capul lui, decât pe capul lui Valentin sau al lui Zoia. Acolo putea beneficia de o protecție.”, a spus Jean Maurer.

De ce n-a vrut să emigreze în Germania?

„Mi-a spus: «În niciun caz! Eu dacă trăiesc, trăiesc în România și mor în România.» Era pesimist… El spunea:«Eu o să mor de tânăr…» A fost imposibil să-l conving să vină în Germania. Mi-a spus: «Nu mă interesează, nu mă căciulesc la nimeni, nu rog pe nimeni nimic. Nu am nevoie de nimic.» Îmi pare rău, pentru că dup-aia s-a întâmplat ce s-a întâmplat la Viena. Eu sunt convins că moartea lui Ceaușescu nu a fost o moarte firească.”, a mai declarat fiul fostului premier comunist.

Misterul morții lui Nicu Ceaușescu

„La Viena, unde a fost trimis, ajutat de prietenii lui, avea polipii esofagieni, de care a și murit, se pare, cu toate că, din punctul meu de vedere, moartea lui Nicușor Ceaușescu, într-unul dintre cele mai mari spitale europene din Viena – AKH, fiind internat acolo, să moară dintr-o hemoragie… indiferent, gastrică, esofagiană, că a plesnit un polip, pentru mine e o aberație totală, pentru că orice hemoragie de tipul ăsta putea fi tratată, putea fi pusă pe masa de operație. Îmi pun un mare semn de întrebare asupra decesului lui Nicușor Ceaușescu.”, a mai spus Jean Maurer la podcastul Istoria Secretă.