Evenimentul ZileiActualitateExclusiv. Incendiu la Spitalul Slatina. Care este cauza sinistrului de la Secția de psihiatrie

Exclusiv. Incendiu la Spitalul Slatina. Care este cauza sinistrului de la Secția de psihiatrie

Exclusiv. Incendiu la Spitalul Slatina. Care este cauza sinistrului de la Secția de psihiatrie
În cursul dimineții, Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Slatina a fost cuprinsă de flăcări. Extrem de rapid, înainte ca cineva să fie rănit, toți cei 36 de pacienți cu afecțiuni psihice au fost evacuați și transferați către Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) pentru a fi investigați. Evenimentul zilei a aflat, în urma discuțiilor cu reprezentanți ai unității medicale, cine s-ar face vinovat de producerea sinistrului.
În urma incendiului produs la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Slatina, autoritățile au deschis o linie telefonică unde pot suna rudele și aparținătorii pacienților, pentru a se interesa de starea acestora și locul unde au fost relocați.  Persoanele interesate pot apela 0722359050.

Epicentrul incendiului, camera e izolare

Toate indiciile strânse până în acest moment al derulării anchetei îl indică drept autor al producerii incendiului pe un bărbat cu grave afecțiuni psihice care era internat la izolator. O cameră specială a Secției de Psihiatrie unde sunt ținuți, temporar, pacienții considerați a fi violenți, cei care prezintă un risc major atât pentru cei din jur, cât și pentru el. Supravegherea celui din interior se face la dierite intervale de timp.

Un pacientul bolnav psihic a dat foc  

Ce s-a întâmplat în interior încă nu se știe cu siguranță, însă în jurul 11.00, personalul medical aflat în gardă a observat că din izolator iese fum dens, semn că ceva arde în interior. O echipă l-a scos rapid pe pacient de acolo, iar medicii și asistentele s-au ocupat de evacuarea celor 36 de pacienți care erau internați la ”Psihiatrie” în acel moment. Unul dintre bolnavi tocmai fusese externat.

”Fumul era extrem de dens având în vedere materialul gros care acoperă, conform procedurilor, întreg mobilierul din interior. Dacă nu ar fi fost scos la timp de acolo putea muri rapid intoxicat”, ne-a spus o sursă medicală.

”Cineva i-a  strecurat pe geam acea sursă de foc”

Cum a fost posbili ca un bolnav psihic aflat la izolator să aibă pe mână o sursă de foc – chibrituri sau brichetă -, se va stabili în urma investigațiilor. Reprezentanți ai spitalului spun că înainte de a fi închis în acea cameră – un spațiu aflat la parterul Secției de Psihiatrie -, bolnavul a fost percheziționat și nu avea aosolut nimic asupra lui.

”Este foarte posibil ca cineva să-i fi strecurat pe geam acea sursă de foc. La introducerea în izolator, pacientul, un bărbat cu grave afecțiuni psihice, un pacient mai vechi al spitalului, nu avea nimic asupra lui. A fost percheziționat. Regulamentul spune că nu are voie cu nimic la izolator. Vom vedea cum a ajuns acea sursă de foc la el”, ne-a declarat Dan Stana, managerul Spitalului Județean Slatina.

Personalul medical și auxiliar, audiat

Pentru a se lămuri această situație, întreg personalul care a fost de gardă în această zi în Secția de Psihiatrie, mai ales medicii sau asistentele care l-au introdus pe pacient în izolator vor fi audiați. Explicații vor da și cei din personaluil auxiliar – infirmieri, brancardieri -, care se ocupă de perchezițiile corporale ale pacienților cu suferințe psihice.

Pentru că evacuarea s-a produs extrem de rapid, nici unul dintre cei 36 de bolnavi nu a suferit arsuri, ci doar intoxicații cu fum și atacuri panică (având în vedere și afecțiunile psihice de care suferă). Când alarma a fost dată, au fost chemați de acasă toți medicii care lucreaă la chirugie plastică și la primiri urgențe.

Pacienții vor fi transferați la altă unitate de psihiatrie

”Până acum, am primit doar șase pacienți intoxicați cu fum. Unii dintre ei au suferit și atacuri de panică ținând cont că sunt bolnavi psihici. Suntem în așteptarea altor doi pacienți care vor fi evaluați în garda Spitalului Județean Slatina, aflată la câteva sute de metri de acea secție care a luat foc”, ne-a declarat dr. Augustin Florin Popa, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Slatina

Din informașiile obținute de Evenimentul zile, 22 de pacienți vor fi transferați la Spitalul de Psihiatrie din Schitu Geci, iar ceilalți vor rămâne la Slatina, dar  în secția veche a spitalului.


Accesează: