EXCLUSIV. Imagini scandaloase cu Mircea Geoană ! Se urcă la volan după ce a împărțit cu soția mai multe sticle de vin! VIDEO

EXCLUSIV. Imagini scandaloase cu Mircea Geoană ! Se urcă la volan după ce a împărțit cu soția mai multe sticle de vin! VIDEO

Mircea Geoană. Unul dintre cele mai sonore nume din politica românească. Fost președinte de partid. Aproape președinte al României. Fost ministru de Externe. Fost ambasador. Actual secretar general adjunct al NATO. O carieră ireproșabilă. Dar o conduită nu doar discutabilă. Nu doar imorală. Ci și total ilegală.

Mircea Geoană a băut și s-a urcat la volan, conducând mașina prin traficul intens din București.  Așa l-au surprins fotoreporterii Blitz News EvZ. Care au avut răbdarea să stea după acesta într-o căldură infernală, și să-l urmărească cum golește sticlă după sticlă. O atitudine incredibilă din partea unui om care are pe mână secretele cele mai secret ale NATO și cea mai înaltă poziție a unui român în structurile internaționale. Povestea începe calm și cumva romantic. E o seară fierbinte de vară. Sfârșit de iulie într-un București toropit de căldură. Mircea Geoană, unul dintre cei mai cunoscuți politicieni ai României și actualmente secretar general adjunct al NATO și Mihaela, soția lui, iau cina în oraș. Nu pare neapărat o ocazie specială, chiar dacă ziua politicianului a fost recent, pe 14 iulie. A împlinit 63 de ani. Nu pare o ocazie specială și pentru că soții Geoană sunt îmbrăcați foarte lejer. El are tricou, bermude și papuci. Ca și cum au dat o fugă de acasă ca să mănânce ceva.

Au ales un restaurant cochet din Piața Floreasca, specializat în preparate de pește

De altfel, în imaginile surprinse de reporterul EVZ, Mircea și Mihaela Geoană mânâncă pește la grătar, dezosat cu atenție de un ospătar. Iar la pește, cei doi ”asortează” un vin alb. Și mai apoi, după felul principal de mâncare, încă un vin alb. E posibil să fi existat și o a treia sticlă, dar ...cine a stat să le numere?

In vino veritas

 E o seară plăcută în doi. Timpul trece pe nesimțite, limbile se dezleagă, secretarul general adjunct al NATO conversează cu soția și bea. Și bea. Și mai pune un păhărel. Mai mult bea decât mănâncă. Îi povestește ceva folosind gesturi largi, ba se încruntă, ba zâmbește, mai bea o gură, mai verifică telefonul, o mai ascultă pe soția sa, care la rândul ei povestește ceva. Au trecut mai bine de zece ani de la secvența ”Mihaela, dragostea mea” - replica rostită pe scenă de Mircea Geoană în noaptea alegerilor prezindențiale din 2009 - pe care dealtfel le-a pierdut în favoarea lui Traian Băsescu, dar cuplul a rămas în istorie ca fiind unul sudat și armonios, iar prezentul nu face decât s-o confirme. Chiar dacă (sau mai ales că) în ultima vreme Geoană lipsește poate mai mult decât de obicei, călătorind des la sediul NATO din Bruxelles, cei doi se simt bine împreună, chiar și într-o seară banală, la o masă de pește. Stropită cu vin rece din belșug, turnat în pahare din sticle aburite.

 Nesigur pe picioare, lansat la volan

Mai apoi, după ora.23.00, când întunericul aduce în Capitală și-un strop de răcoare, cei doi decid să părăsească restaurantul. Prima iese Mihaela. Mircea Geoană merge în urma soției sale, ușor împleticit. Niciun taxi nu așteaptă în fața restaurantului, niciun Uber. Stați așa, politicianul pare să aibă într-o mână niște chei de mașină. Traiectoria cuplului confirmă supoziția. Se îndreaptă către BMW-ul parcat în apropiere, jumătate pe pământ, în grădina restaurantului, jumătate pe trotuar. Doar ...nu o să conducă Mircea Geoană? Băuse cel puțin o sticlă de vin alb, 12% alcool pur, care înseamnă o alcoolemie de coșmar. Un calcul sumar al alcoolemiei ne spune că Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, s-a urcat cam mangă la volan, având o alcoolemie de 0,43, ceea ce îl ducea în zona de infracțiune. Nemaivorbind de faptul că putea să facă un accident, reflexele sale fiind mult încetinite.

De ce riscă un asemenea om?

Alcoolul dă o senzație de euforie, de omnipotență, de siguranță bahică. Iar Mircea Geoană are reputația unui consumator de nădejde. Marean Vanghelia, fostul edil de la sectorul 5, ar putea să povestească mult mai multe, prietenia dintre cei doi fiind extrem de strânsă când Mircea Geoană era președintele PSD. De altfel, Mircea Geoană a primit cadouri de peste 100.000 de euro de la acesta, în ceasuri de lux, restituite recent de instanță.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este greu in România să spui că ești prieten cu președintele partidului (Geoană la acel moment, președinte PSD - n.red.). Relaționam”, a afirmat Marian Vanghelie, adăugând că ceasurile de lux pe care i le-a făcut cadou au fost cu diverse ocazii: „Au fost niște evenimente de ziua dlui Geoană, două, și al treilea, cred că la ziua soției dlui Geoană”.

„Când te duci la un politician... Mie mi-a plăcut să învăț în viață, de la a mă îmbrăca până la tot. Totul învățăm (…) în etape. Când te duci la ziua cuiva, nu știți ce vă pune omul într-o punguliță cu cartea de vizită. Poți să pui o simplă cravată, de 100 de euro, de 300 de euro sau poți să pui un ceas de 10.000 de euro, de 30.000 de euro, de 50.000 de euro, cum crezi tu, cum vrei tu și cum poți tu”, a relatat Vanghelie, la un post TV, în urmă cu câteva luni.

Mircea Geoană este hotârât să conducă mașina

Deși e cunoscut ca un bărbat galant, când ajunge la mașină nu îi deschide soției sale portiera, ci se trântește direct pe scaunul șoferului și pornește motorul. Mihaela urcă natural în dreapta. Din imagini nu reiese vreo că ar fi existat o discuție între cei doi despre cât de oportun ar fi să conducă mașina, așa că ignorând total faptul că a băut o cantitate semnificativă de alcool, Mircea Geoană dă cu spatele în stradă, străbate o străduță, accelerează și iese direct și brusc în traficul încă aglomerat din Piața Dorobanți.

Alcoolul, principala cauză a accidentelor rutiere

Legislația din România are permisivitate zero atunci când vine vorba despre consumul de alcool la volan. Statisticile arată că majoritatea accidentelor rutiere au ca și cauză principală consumul de alcool. Este foarte important și orice șofer ar trebui să știe că, în funcție de metabolismul fiecăruia, alcoolul influențează capacitatea de a conduce. Primele funcții afectate de alcool sunt capacitatea de coordonare, reacțiile și reflexele, de astfel și cele mai importante.

Legea nu permite urcarea la volan a persoanelor aflate în stare de ebrietate atât pentru siguranța lor, cât și pentru siguranța celorlalți participanți la trafic. Condusul după consumul de alcool se pedepsește cu suspendarea permisului, amendă sau, după caz, în funcție de alcoolemie, cu dosar penal.

Contravenție – sub 0,4 mg alcool

Pedeapsa atribuită se încadrează în categoria ”Contravenție” atunci când aparatul de alcooltest afișează o valoare sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat. Fapta se sancționează cu o amendă și suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.

O alcoolemie cuprinsă între 0,1 și 0,4 miligrame reprezintă tot o contravenție și se sancționează cu o amendă și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de trei luni.

Infracțiune – egal sau mai mare de 0,4 mg alcool

Consumul de alcool la volan devine infracțiune atunci când aparatul de alcooltest afișează o valoare egală sau mai mare de 0,4 mg alcool în aerul expirat. În acest caz este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorului auto îi este întocmit un dosar de cercetare penală.

O astfel de faptă se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu o amendă. În cazul în care șoferul este condamnat pentru comiterea infracțiunii, permisul de conducere îi se anulează. De asemenea, dacă acesta refuză să se supună recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, legea prevede o sancțiune cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

.