Surse parlamentare ale EvZ ne-au povestit că, în mod normal, potrivit negocierilor purtate de PNL cu USR, PMP și UDMR, partide care au anunțat că o votează pe Alina Gorghiu, ea trebuia să obțină 54 de voturi în primul tur al alegerilor pentru șefia Senatului.

În primă fază, doi social-democrați și-au exprimat opțiunea pentru candidata PNL. Doar că tradarea vine de unde te aștepți cel mai puțin. Patru senatori USR și unul de la PMP nu i-au acordat sprijinul promis liberalei. Useriștii trebuiau să voteze la vedere, însă au evitat să facă acest lucru. Calculele arată că cei patru au ales să se abțină.

În plus, sursele EvZ ne-au dezvăluit că Adrian Weiner, liderul USR de la Senat, a spus „mai vedem” la tribuna Camerei superioare, la momentul la care trebuia să comunice cu cine votează. Informația este verificabilă pe camere, iar, de pildă, UDMR a transmis fără nicio problemă că o susține pe Gorghiu.

În turul al doilea, cei doi social-democrați care au votat-o pe Alina Gorghiu nu au mai putut să facă același lucru, deoarece erau obligați să îi arate votul secretarului general al PSD Mihai Fifor, alegând astfel opțiunea partidului din care fac parte.

Fostul lider al senatorilor PSD, Șerban Nicolae, s-a simțit cu adevărat incomodat de situație, încercând să evite privirile lui Fifor. Și Ecaterina Andronescu s-a arătat contrariată de severitatea secretarului general al PSD, aruncându-i priviri tăioase în diverite momente.

Trădările nu au curs doar într-o singură direcție. În același timp, 4 senatori ALDE l-au sprijinit pe Teodor Meleșcanu, susținut de PSD.

Cu toate acestea, sursele EvZ ne-au confirmat că social-democrații șe așteptau în primul tur al alegerilor pentru președinția Senatului să obțină un scor mult mai bun. În loc de 67 de voturi, peșediștii sperau la un scor de peste 70 de voturi pentru Teodor Meleșcanu.

La votul de astăzi, senatorul PSD Vasilică Toma trebuia să își anunțe trecerea la Pro România, însă nu a mai făcut-o. Potrivit surselor noastre, Adrian Țuțuianu ar fi votat cu Teodor Meleșcanu, deoarece după plecarea Rovanei Plumb în Parlamentul European i s-ar fi promis șefia PSD Dâmbovița.

Doi senatori au lipsit de la vot astăzi: unul userist și altul pesedist.