Exclusiv EVZ. Nu mai este nevoie de pensii speciale. Legea o spune clar. Dezvăluiri

Exclusiv EVZ. Nu mai este nevoie de pensii speciale. Legea o spune clar. Dezvăluiri

Atunci când statul îți poate oferi un trai decent la bătrânețe, nu mai este nevoie de pensii speciale. Afirmația aparține unui fost ministru al Muncii care a promulgat Legea Pensiilor.

În condițiile în care în spațiul public s-a anunțat că PNL vrea să schimbe legea pentru pensii, după alegeri, la solicitarea evz.ro, Lia Olguța Vasilescu și Marius Budăi, foști miniștrii ai Muncii și Protecției Sociale, au reacționat.

„Acest joc cinic al PNL vis-a-vis de Legea pensiilor nu este altceva decât abaterea atenției cetățenilor români de la faptul că nu vor acorda majorările prevăzute de lege. A afirmat doamna ministru (a Muncii n.a.) Alexandru la un moment dat de majorarea vârstei de pensionare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Eu cred că este total absurd în acest moment în România să discutăm despre acest aspect, atâta timp cât speranța de viață la noi este mai mică decât media Uniuni Europene”, a declarat, în exclusivitate pentru evz.ro, Remus Budăi.

Fost ministru și actual deputat PSD de Botoșani, Marius Budăi a adăugat:

„Îmi aduc aminte de o afirmație a domnului Rareș Bogdan care spunea că atunci când PNL vine la guvernare în maxim 30 de zile, prin Ordonanță de Urgență, va desființa „pensiile speciale””.

Așa cum a precizat evz.ro, legea care permite ca venitul pentru pensii să crească cu 40% ar putea fi modificată de PNL, pe motiv că guvernul liberal nu va reuşi să pună în practică majorările stabilite de PSD în actualul proiect. În plus, liberalii ar vrea şi eliminarea pensiilor speciale.

Surse politice citate de Antena 3 arată că, după ce va fi investit noul Executiv şi după ce noul Parlament va intra în funcţie, am putea avea parte de o nouă modificare la Legea pensiilor.

Motivul ar fi că nu îşi permit actualii guvernanţi nici măcar o creştere la jumătate a pensiilor.

De asemenea, se ia în calcul şi ca eliminarea acelor pensii speciale să fie făcută în perioada următoare.

Premierul Ludovic Orban spunea că pentru a fi majorate pensiile ar trebui să crească salariul mediu, dar să fie şi mai mulţi angajaţi, pentru a contribui la pensiile de stat.

Şeful Guvernului mai spunea că actualul Executiv îşi doreşte majorarea pensiilor, aşa cum au promis iniţial.

„Este doar o șmecherie politică”

În legătură cu acest subiect am solicitat un punct de vedere din partea fostului ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Fostul ministru, primar ales al municipiului Craiova, ne-a răspuns tranșant: „Este doar o șmecherie politică. Nu aveau de gând să aplice legea pensiilor”.

Lia Olguța Vasilescu a explicat, în excusivitate pentru evz.ro:

„De la 1 ianuarie 2020, Casă Națională de Pensii Publice trebuia să înceapă recalcularea tuturor dosarelor de pensie, aplicând nouă formulă de calcul din nouă lege, care ar duce la eliminarea tuturor inechităților existente acum în sistem: între femei și bărbați, între persoane de același gen care au ieșit în ani diferiți la pensie, între cei care au muncit și cotizat și peste 35 de ani și alții care au muncit mai puțin dar care acum primesc toți pensia minima”.

Fostul ministru susține că „faptul că nu au recalculat NICIUN DOSAR până în prezent, denotă că nu aveau de gând să aplice legea pensiilor nici în august, dar nici în ianuarie când nu era nicio pandemie. Între nespecialiști se discuta doar despre majorarea punctului de pensie care nu a crescut cu 40 la sută din septembrie”.

Explicații detaliate despre legea pensiilor au fost făcute, de altfel, de Olguța Vasilescu, cu mult timp înainte de anunțul făcut de PNL.

Persoane cu salarii identice și aceeași vechime au pensii diferite

„Ani de zile, pensionarii au reclamat foarte multe inechități în sistemul de pensii și, din păcate, deși mulți și-au căutat dreptatea în instanțe, din cauza legii, au pierdut. Culmea, pe fond toată lumea înțelegea că nu e corect ca o femeie, care a muncit în aceleași condiții și a contribuit același număr de ani ca un bărbat, să aibă o pensie mai mare cu 200 de lei decât acesta. La fel, există situații în care persoane de același gen au contribuit același număr de ani, au avut salarii identice, dar fiindcă au ieșit la pensie în ani diferiți, pe legislații diferite, au diferențe semnificative la cuantumul pe care îl încasează”, a precizat Olguța Vasilescu.

Fostul ministru a adăugat că „alți pensionari reclamă și acum că, deși au contribuit pentru al 13-lea salariu sau au lucrat peste program și au câștigat mai mult decât în condiții normale, iar statul i-a taxat, nu li se recunosc aceste sume la calculul pensiilor”.

„În alte cazuri, oamenii nu mai pot aduce documente justificative la dosar pentru că arhivele unde erau depozitate acestea au fost distruse. Lucrurile astea și multe altele au fost rezolvate prin noua lege a pensiilor. Cei mai buni specialiști din toată țara, profesori în dreptul muncii, juriști care au apărat statul român în instanțe în spețe privitoare la pensii au lucrat mai bine de un an pentru a găsi o formulă cât mai apropiată de perfecțiune și a face simulări pe zeci de mii de pensii aflate în plată”, susține Olguța Vasilescu.

De asemenea, fostul oficial al Guvernului PSD arată că „gradul de acceptabilitate a acestei legi, așa cum a rezultat din dezbaterea publică, a fost de peste 90%. Nu există multe legi în România care să atingă acest deziderat”.

De ce nu se pune în aplicare legea

Din păcate, susține Olguța Vasilescu, legea nu se pune în aplicare.

„Și nu mă refer aici doar la creșterea punctului de pensie de la 1.265 lei, la 1.775 lei adică la majorarea de 40% de la 1 septembrie. Pentru ca inechitățile să poată fi corectate, de la 1 ianuarie 2020 ar fi trebuit să înceapă recalcularea TUTUROR celor 5 milioane de dosare de pensie, ceea ce știm cu toții că nu s-a petrecut. Ministrul Muncii s-a limitat să constate că sunt dezechilibre, să le clameze la tv, dar fără să facă ceea ce are în prerogative, adică să aplice noua lege”, arată Olguța Vasilescu.

Fostul ministru a mai adăugat că „cei tineri vor spune că nu e important să se opereze modificări în legislație acum și se bazează pe pensia pe care ar urma să o primească de la Pilonul II. Îi invit să facă un calcul simplu: au contribuit 10 ani cu suma X, pe care o află direct de la fondul de pensii administrate privat de care aparțin, să o împartă la 10 ani, apoi la 12 luni, cât are anul. O să aibă un șoc, așa cum am avut și eu când am cerut toate datele de la ASF. Un calcul făcut acum doi ani, pe o contribuție medie (cam 7.000 de lei se strânseseră în 10 ani în contul unei persoane cu salariu mediu), ducea la o pensie lunară, timp de 10 ani, de 10 euro! Doar 10 euro! Poate cineva să-și închipuie că va supraviețui cu o astfel de pensie sau că ea este suficientă pentru a completa pensia de stat?”.

Pensii decente pentru medici și profesori

Olguța Vasilescu  a mai explicat că „prin noua lege a pensiilor publice ne-am asigurat că orice persoană, inclusiv tinerii care mai au mulți ani până la retragerea din activitate, va avea o pensie decentă”.

De exemplu, susține fostul ministru, un medic va beneficia de 1.000 de euro, lunar, la vârsta pensionării.

„Acest lucru rezultă după un calcul făcut la media salariilor de până în 2017, nu după retribuția de azi. Un profesor universitar va avea o pensie de 1.700 de euro, un contabil 900 de euro etc.. Am prezentat toate aceste simulări luni la rând pentru a-i convinge pe toți că nu mai este nevoie de pensii speciale, atunci când statul îți poate oferi un trai decent la bătrânețe. Dar pentru asta, repet, trebuie recalculată fiecare pensie în parte și aplicată noua lege”, a transmis Olguța Vasilescu.

De unde vin banii

„În final mă veți întreba: de unde bani?”, a scris Olguța Vasilescu pe site-ul jurnalist.ro.

„Era întrebarea la care trebuia să răspund semestrial, de câte ori anunțam o majorare de pensii în mandatul meu, când am reușit să creștem toate pensiile publice cu 60% (mai puțin pensiile speciale, pe care le-am plafonat în 2017, prin OUG 59), nu doar prin creșterea punctului de pensie, ci și prin eliminarea impozitului la pensiile până în 2.000 de lei, scăderea de la 16% la 10% la pensiile peste 2.000 de lei și eliminarea contribuției pe sănătate din toate pensiile. Mai întâi, ar trebui să precizez că, în 2016, deficitul la fondul de pensii, adică suma pe care trebuia să o pună statul în completare, ca să acopere gaura din bugetul de pensii, era de 16 miliarde lei. Printr-o mai bună colectare am reușit să reducem deficitul la 2 miliarde de lei. Asta în condițiile în care am operat majorări de 60% și am eliminat sau scăzut impozitul din pensii!”, susține fostulministru al Muncii.

Olguța Vasilescu  a adăugat că „în septembrie, statul român ar trebui să pună în plus suma de 10 miliarde de lei. Deci nici măcar cât o făcea în 2016… Asta ca să nu mai spun că e loc de o colectare și mai bună… Am oferit soluții în Parlament”

Actualul primar al Craiovei a adăugat:

„Nu am cerut să se ia bani de la investiții sau de la sănătate sau de la mediul de afaceri sau să se introducă noi taxe. Le-am spus, de exemplu, că pot lua banii de la capitolul „Bunuri și servicii” de la ministere. În 2019, suma alocată pentru bunuri și servicii reprezenta 44 de miliarde de lei pentru 26 de ministere, iar în 2020 este de 51 miliarde lei, la 15 ministere. Sunt atât de importante mașinile, mobilierul sau alte asemenea achiziții ca să se pună în pericol aplicarea unei legi care privește nu doar generațiile de pensionari de acum, ci pe noi toți!?”.

 

Scade vârsta de pensionare. Este oficial! Iohannis a promulgat legea!

Ce se întâmplă cu pensile românilor de la 1 septembrie. Marius Budăi: „ Dreptul câştigat nu mai poate fi luat”