Editura Evenimentul si Capital

APĂRĂ-ȚI DREPTUL LA PENSIE: VERIFICĂ dacă patronul ți-a plătit contribuțiile sociale

Autor: | | 2 Comentarii | 20525 Vizualizari

Salariații pot solicita caselor de pensii buletine privind stagiul cotizațiilor, verificând astfel dacă angajatorii le-au achitat CAS-ul.

Angajatorul are obligația ca, lunar, să vireze către casele de pensii contribuțiile sociale pentru angajați. De aceste contribuții depinde pensia salariaților, nu puține fiind cazurile în care, lipsite de fonduri, companiile nu au mai plătit dările. Uneori chiar atunci când erau în pragul de a ieși la pensie, angajații au aflat că le lipsesc luni sau ani de vechime. Sunt mai multe modalități prin care românii pot afla dacă angajatorul le-a plătit contribuțiile sociale. Dacă nu au fost achitate contribuțiile, angajatul trebuie să se adreseze mai întâi angajatului și apoi Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Buletine eliberate de casa de pensii

Cei care au domiciliul în București pot afla starea contribuțiilor de la Casa Națională de Pensii (CNPAS). La etajul 1, camera 1, se află biroul care furnizează datele necesare. Persoanele în cauză trebuie să se identifice cu buletinul sau cartea de identitate. Răspunsul îl pot afla pe loc sau, dacă este nevoie de o evidență mai complicată, pot depune o cerere. La depunerea cererii contribuabilul va prezenta actul de identitate. Cererea va fi însoțită de o copie de buletin. În urma solicitării, casa de pensii va emite un buletin de cotizare pe care îl va trimite contribuabilului. „Răspunsul poate veni în câteva ore sau în trei patru zile, în funcție de complexitatea interogării”, ne-a explicat un funcționar CNPAS.

Cotizanți din provincie

De asemenea, dacă respectivul contribuabil are domiciliul în provincie, va merge la casa de pensii de care aparține, unde poate depune o cerere pentru emiterea unui buletin de cotizare. „Casele de pensii sunt amplasate în marile orașe, de obicei municipii.

Dacă există suspiciuni că angajatorul nu a plătit contribuțiile pentru o anumită perioadă, se va preciza în cerere că se dorește eliberarea unui buletin de plată pentru acea perioadă”, ne-a declarat funcționarul citat. Dacă sunați la Casa Națională de Pensii Publice, pe numărul de telefon 0800 826 727, un operator vă va preciza exact adresa și numărul de telefon al casei de pensii de care aparțineți și unde veți putea depune solicitarea.

O sursă bună de informare

Ce studii avea, de fapt, Elena Ceaușescu. Ce scria pe diploma ei si cum a reusit sa PACALEASCA pe toata lumea!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI