Evenimentul Zilei > Social > Exclusiv. EVZ a aflat propunerile PNL și USR-PLUS pentru șefiile TVR și Radio România
Exclusiv. EVZ a aflat propunerile PNL și USR-PLUS pentru șefiile TVR și Radio România

Exclusiv. EVZ a aflat propunerile PNL și USR-PLUS pentru șefiile TVR și Radio România

Un jurnalist care a fost impus cu 21 de ani în urmă în TVR de PSD și un reprezentant al Big Pharma în România sunt nominalizările PNL și ale USR-PLUS pentru conducerile interimare ale TVR și RRA.

Liderul PNL Ludovic Orban o susține pe jurnalista TVR Monica Ghiurco în funcția de director general interimar al Televiziunii Naționale. Liderii USR-PLUS au anunțat oficial că nominalizarea lor pentru funcția de director general interimar al Radio România Actualități (RRA) este Liviu Popescu.

Propunerea lui Orban pentru șefia TVR, respinsă de UDMR Alegerea lui Ludovic Orban a produs rumoare în rândurile liberalilor, dar și printre liderii coaliției. Monica Ghiurco este cunoscută de ani de zile de cei din TVR, dar și de politicieni ca fiind o jurnalistă apropiată PSD. Ghiurco datorează PSD prezența și evoluția ei în Televiziunea Națională.

În ședința coaliției de luni, liderii UDMR i-au cerut lui Ludovic Orban să renunțe la nominalizarea lui Ghiurco spunându-i că vor vota împotriva ei atunci când plenul Parlamentului va valida conducerile interimare ale TVR și RRA, potrivit surselor politice. Poziția UDMR este importantă în ecuația viitoarei conduceri centrale a TVR.

Potrivit împărțirii politice din coaliție, UDMR și-a adjudecat funcția de președinte al Consiliului de Administrație al TVR. Rezervele UDMR față de Monica Ghiurco nu se referă numai la amprenta acesteia, de jurnalistă apropiată de PSD.

PSD a impus-o pe Monica Ghiurco la TVR

În anul 2001, Monica Ghiuco, la recomandarea și cu susținerea PSD condus de Adrian Năstase și-a făcut transferul din cadrul Trustului Intact unde lucra ca reporter, la TVR 1.

Unde a fost numită direct în poziția de prezentator al celei mai importante emisiuni informative a televiziunii, Jurnalul din prime-time. Ea a fost desemnată de Cabinetul Năstase și ca jurnalistul TVR care să se ocupe prioritar de activitatea PSD și a Guvernului.

Adrian Năstase: “Fata asta este foarte bine intenționată”

Numele lui Ghiurco a apărut și în celebrele Stenograme ale ședințelor conducerii PSD făcute publice de EvZ în anul 2004: „Ea este, după părerea mea, fata asta, Ghiurco, foarte bine intenționată”, comenta premierul Adrian Năstase în noiembrie 2004, potrivit stenogramelor PSD.

În acea şedinţă s-a discutat și un plan de controlare a tuturor redacțiilor considerate de PSD a-i fi ostile. Anii 2000-2004 au reprezentat cea mai grea perioadă privind libertatea presei, după Revoluția din 1989.

Fost președinte al TVR de la PSD a făcut-o pe Ghiurco șefă la TVR1

Relația Monicăi Ghiurco cu PSD a continuat și după anul 2004. În timpul mandatului lui Alexandru Sassu (PSD) de președinte director general (PDG) al TVR în perioada 2007-2010 acesta a numit-o pe Ghiurco în funcția de editor coordonator la TVR 1.

În anul 2012, odată cu venirea la putere a USL (PSD și PNL) noul director al Știrilor TVR, Claudiu Lucaci, fost purtător de cuvânt al guvernului Năstase între 2001-2003, a avansat-o pe aceasta în funcția de editor coordonator al producțiilor de știri și dezbateri de pe canalele TVR 1, TVR 2 si TVR Info, potrivit unei informații oficiale din acel an
a Televiziunii Naționale.

În prezent, Monica Ghiurco se află la al doilea mandat de membru în C.A. al TVR din partea salariaților și este realizatoarea unei emisiuni economice săptămânale, “Banii tăi.”

Propunerea USR-PLUS la șefia RRA, omul multinaționalelor

Și candidatul USR-PLUS pentru funcția de director general interimar al Radioului Public (RRA) Liviu Popescu are un trecut interesant. După un parcurs în presa audio-tv a devenit, din 2008 până în 2019, reprezentantul intereselor unor multinaționale în România, conform presei economice, dar și profilului său de Linkedin.

Între anii 2008-2016 a ocupat funcția de director executiv al Asociației Operatorilor Mobili din Romania (AOMR) înființată de companiile Orange, Vodafone, Cosmote si Telemobil (Zapp), cu scopul de a reprezenta interesele industriei telecom si ale companiilor membre în România.

Candidatul progresiștilor, reprezentant al Big Pharma în România În anul 2016, Liviu Popescu devine director de Relații Externe al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM). Practic, reprezentant al Big Pharma în România.

Din această funcție a criticat în mai multe rânduri taxa clawback introdusă în anul 2010 de președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, doctorul Lucian Duță, pentru protejarea prețurilor medicamentelor din România
în fața marilor importatori din industria pharma.

Popescu a criticat taxa românească de reducere a prețului medicamentelor. ”Pe piaţa pharma nu s-a schimbat mare lucru. Taxa clawback e tot acolo. Aşteptăm să vedem cum creşterea economică din ultimii ani este translatată şi în anumite linii pe bugetul privind medicamentele. Noi nu am simţit nici o creştere pe bugetul de medicamente compensate al CNAS. Dar simţim foarte bine taxa clawback”, declara Liviu Popescu în anul 2017 presei economice.

Liviu Popescu, interese comune cu Cioloș și Voiculescu din 2016

Deși USR este partidul care l-a propus pe Liviu Popescu pentru conducerea RRA, acesta are relații vechi și apropiate și cu Dacian Cioloș, liderul PLUS și cu Vlad Voiculescu.

La scurt timp după ce Vlad Voiculescu a ajuns ministru al Sănătății în 2016 în Guvernul Cioloș, Liviu Popescu a participat la mai multe întâlniri oficiale organizate de acesta. EvZ a prezentat de-a lungul ultimilor cinci ani relațiile strânse dintre Vlad Voiculescu și Big Pharma.

Din 2019, omul Big Pharma devine consultant al progresiștilor Liviu Popescu a fost director al ARPIM până în anul 2019. An în care și-a făcut o firmă de consultanță în comunicare strategică cu care s-a implicat activ în popularizarea candidaților USR-PLUS.

Săptămâna viitoare, plenul comun al Parlamentului va vota demiterea actualelor conduceri ale TVR și RRA. În locul lor, liderii coaliției au stabilit să fie numiți ca interimari doi directori generali. Numirea completă a noilor conduceri ale TVR și RRA va avea loc peste două luni, după ce Legislativul va vota modificările aduse de parlamentarii coaliției, legii 41/1994 de organizare și funcționare a TVR și RRA.