Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Ce a făcut fratele uneia dintre victimele ucise la Onești. Totul s-a întîmplat pe scara blocului
Exclusiv. Ce a făcut fratele uneia dintre victimele ucise la Onești. Totul s-a întîmplat pe scara blocului

Exclusiv. Ce a făcut fratele uneia dintre victimele ucise la Onești. Totul s-a întîmplat pe scara blocului

Ancheta în cazul dublului asasinat de la Onești, unde doi muncitori au fost măcelăriți după ce au fost ținuți ostatici timp de cinci ore într-un apartament, este în plină desfășurare. 

Sunt audiați vecinii care au asistat la desfășurarea de forțe, polițiștii care au participat la operațiunea eșuată de salvare, dar și șefii care au coordonat acțiunea de capturare a asasinului. În paralel cu tot acest angrenaj judiciar menit să scoată la iveală cine și unde a greșit, investigație ce ar putea să ajungă până în sferele de conducere ale Poliției Române – așa cum a dezvăluit Evenimentul zilei -, fratele uneia dintre victime își face propriile cercetări. Pe scara imobilului, dar și în jurul blocului în care s-a produs oroarea. 

Două crime, un dosar penal pentru asasin și unul pentru polițiști 

În acea primă zi a lunii martie, când trebuiau să înceapă lucrările de reabilitare a locuinței care a devenit ”apartamentul groazei”, sub lama cuțitului mânuit de Gheorghe Moroșan (68 de ani) au căzut, precum într-o execuție ISIS, electricienii Silviu Iștoan și Dan Pătatu. Victimele – care nu aveau nici cea mai mică legătură cu felul în care Moroșan a pierdut casa în favoarea firmei Chimcomplex,  au murit îngrozite, cu mâinile legate la spate, așteptând ca trupele speciale să intervină și să-i scoată vii din acea locuință. Dar, acest lucru nu s-a întâmplat. 

Felul în care s-a intervenit, acțiune transformată într-un eșec total, face acum obiectul unui dosar penal aflat în cercetarea procurorilor băcăuani. O altă investigație se derulează în paralel, cea care vizeză cele două omoruri și care îl are în centrul atenție pe asasinul Moroșan. 

Reconstituire făcută de la ușa ”apartamentului groazei” până în stradă

În acest context, până când autoritățile judiciare vor începe să ofere răspunsuri clare, fratele lui Silviu Iștoan a demarat propria investigație. A pornit de la ușa ”apartamentului grozei” în care fratele său și colegul acestuia au fost măcelăriți de Moroșan, la capătul a cinci ore în care au fost ținuți ostatici, și a ajuns cu cercetările în jurul blocului. Bietul om încearcă astfel, cu propriile puteri, să afle cum a fost posibil ca o ”armată” de polițiști, mascații de la trupele speciale și negociatori, adică zeci de oameni antrenați, să rateze operațiunea de salvare a celor doi muncitori. Și, pentru asta, Paul – însoțit de un avocat -, a făcut o mini-reconstituire a faptelor în baza mărturiilor obținute, a imaginilor filmate în timpul acelor ore dramatice, dar și a altor informații pe care le-au adunat, ulterior, în timpul propriei anchete. Firește, fără a intra în ”apartamentul groazei” a cărei ușă a fost schimbată de proprietari.

”Au refăcut trasee urmate prin fața și prin spatele blocului și prin scară. Investigația proprie s-a axat pe elementele tehnice”

”În urmă cu ceva vreme, un avocat al firmei noastre și Paul, fratele lui Silviu Iștoan, au făcut o mini-reconstituire a acelor evenimente tragice. Au imaginat, cronometrând timpi și măsurând distanțe, fiecare pas făcut de asasin până când acesta a intrat în acel apartament înarmat cu un cuțit. 

Dar au încercat și să interpreteze fiecare mișcare a forțelor de ordine care au participat la acțiune. De aceea, au refăcut trasee urmate prin fața și prin spatele blocului, prin scara imobilului. S-au axat doar pe elementele tehnice. Propria anchetă le-a arătat că forțele de ordine nu s-au mobilizat așa cum trebuia, că au stat la distanță foarte mare de bloc, aproximativ 300 de metri. Din acest motiv, au pierdut cam două minute și jumătate până când au ajuns la ușa apartamentului, raportându-ne la momentul în care oamenii au început să strige că cei din interior sunt uciși. Plus alte peste două minute până când au intrat efectiv în casă. Timp esențial. 

Rezultatele investigațiilor vor fi folosite în procesul care, cu siguranță, va urma”, ne-a declarat avocatul Adrian Cuculis, apărătorul ales de fratele lui Silviu Iștoan.

Elemente extrem de importante ale acestei investigații sunt și rezultatele expertizelor medico-legale care sunt încă în lucru la SML Bacău. Avocatul fratelui nu exclude ipoteza ca Silviu Iștoan să fi fost doborât chiar de gloanțele trase, spune el, la întâmplare, de ”mascați” în timpul asaltului final, de fapt singurul al operațiunii. Aceste rezultate vor fi coroborate cu cele ale expertizelor balistice ale armelor cu care s-a atras asupra Moroșan.

Trebuie precizat că pe trupul lui Silviu Iștoan s-au găsit tăieturi adânci de cuțit, una chiar în zona inimii.

”Au băgat armele prin acea deschizătură și au tras la întâmplare”

”Au spart ușa, de fapt cu crăpat-o, au băgat armele prin acea deschizătură și au tras la nimereală. Este posibil ca fratele clientului meu (n.r. Silviu Iștoan) să fi fost omorât de gloanțe. Noi credem că și celălalt muncitor a fost atins de gloanțele trase de trupele speciale. Vom vedea. Încă nu am avut acces la dosar, încă nu am văzut planșe fotografice de la la fața locului ca să pot să compar ce e acolo cu ce informații avem noi”, a mai adăugat avocatul Cuculis. 

Conform declarațiilor medicilor de la spitalul din Onești, unde a fost dus Silviu Iștoan, nu s-a găsit atunci vreun glonț letal în trupul pacientului.

Un posibil martor-cheie s-a ”evaporat”

În toată această poveste un rol extrem de important l-ar putea avea un personaj-cheie pe care nimeni nu l-a băgat în seamă. O femeie de etnie romă care, de ceva vreme, se aciuase în scara blocului din Onești unde s-a întâmplat nenorocirea. Este foarte probabil ca ea să fi asistat, întâmplător, la discuții între criminal și alte persoane și chiar să fi văzut detalii de dinaintea intrării lui Moroșan în apartament, informații care ar putea face diferența în anchetă.  Însă, imediat după producerea celor două crime, femeia s-a ”evaporat”. 

De ieri, Gheroghe Moroșan este în arestul IPJ Bacău într-o celulă cu alți doi arestați. Asasinul este considerat extrem de periculos motiv pentru care a fost dat în consemn, iar gardienii au activat o procedură specială în astfel de cazuri și au postat la ușa camerei lui un polițist.