Evenimentul Zilei > Sport > Exclusiv. Antrenorul care dă de pământ cu fotbalul: „E jale la copii!”
Exclusiv. Antrenorul care dă de pământ cu fotbalul: „E jale la copii!”

Exclusiv. Antrenorul care dă de pământ cu fotbalul: „E jale la copii!”

Naționala mare a României, dar și cea de tineret, încep un an foarte important cu doi noi selecționeri: Mirel Rădoi, respectiv Adrian Mutu.

Naționala mare a României, dar și cea de tineret, încep un an foarte important cu doi noi selecționeri: Mirel Rădoi, respectiv Adrian Mutu. Primul are ca obiectiv calificarea la Euro 2020, după meciul de baraj cu Islanda, apoi o eventuală finală cu Ungaria sau Bulgaria. Cel de-al doilea trebuie să obțină biletele pentru Europeanul din 2021.

Contextul pare a fi unul nefericit pentru Rădoi și Mutu, privind situația deplorabilă pe care o traversează jucătorii români la echipele de club. Ianis Hagi, Răzvan Marin și Ionuț Radu sunt pe picior de plecare de la Genk, Ajax și Genoa, Romario Benzar a fost data afară de la Lecce, Cristi Manea de la FCSB, iar Tudor Băluță s-a transferat peste tot și nicăieri. În acest context, se anunță o primăvară îngrijorătoare.

„Nepregătiți pentru rigorile fotbalului mare”

Fost antrenor la Oțelul Galați, Dacia Unirea Brăila, Ceahlăul Piatra Neamț sau CSM Reșița, Ioan Sdrobiș a vorbit pentru evz.ro despre cauzele care provoacă eșecul fotbaliștilor români ajunși în străinătate.

„Mie îmi pare rău pentru ei, dar uitați-vă la Ianis Hagi sau Răzvan Marin. Sunt fotbaliști cu mare potențial, dar sunt nepregătiți pentru rigorile fotbalului mare. Problema copiilor noștri este că au carențe încă din start. Suferă la pregătirea fizică, mentală, tactică. E jale la copii și juniori. Unde mai există centre de performanță în țară? Cine mai construiește de la juniori, în afară de Gică Hagi, pentru care am toată admirația.

Fotbalul i-a dat totul și el a încercat să ofer fotbalului.În rest, se întreabă cineva unde sunt centrele de juniori de la Pitești, Baia Mare, Arad sau alte orașe?”, ne-a spus fostul tehnician, care l-a lansat în fotbalul mare pe Cristi Chivu, în 1998, atunci când lucra la CSM Reșița.

„Un președinte de club mi-a zis să-i dau un Chivu. I-am zis că nu pot, că un Chivu nu crește pe ogor, ca să mă duc să-l culeg. La Chivu a fost ceva nativ. Mircea (n.r. – tatăl lui Cristi Chivu) îl hrănea de la 10 ani cu mare grijă. Cristi avea un fizic de excepție. Dar ce te faci cu ceilalți care nu stau așa bine fizic? Cum îi aduci la nivelul celor din afară? Îi vedeți pe ai noștri? Au impresionat la Campionatul Euorpean. Până în semifinale. Pe urmă s-a văzut diferența, în semifinala cu Germania (scor 2-4). Nemții erau peste noi, nici nu se discuta… Ce român se poate bate în fotbalul mare? Niciunul. Mă refer la jucători puternici fizic, cu vână, care să sară la cap… Nu vă uitați la Mbappe, care e de vârsta lor? Ce mănâncă ăla? La noi, doar Pușcaș poate face față duelurilor fizice.”

„Va fi foarte greu cu Islanda”

Sdrobiș crede că România va avea mul de furcă în meciul de baraj cu Islanda, un adversar incomod, care va pune multe probleme. „Auzeam pe cineva spunând că islandezii sunt de acceași factură cu naționala Insulelor Feroe. Hahahahaha. Poate să fi fost acum vreo 20 de ani. Între timp, ei au progresat foarte mult. Nu e o echipă excepțională, dar va fi o nucă greu de spart. Au participat la ultimul European și la ultimul Mondial, asta spune multe despre forța lor. Ne va fi tare greu cu Islanda, m-aș bucura să trecem de ei, dar va fi foarte greu”, a mai afirmat Sdrobiș pentru evz.ro.

În ceea ce-i privește pe Mirel Rădoi și Adrian Mutu, Sdrobiș nu se grăbește să dea verdicte. „Mi-ar plăcea să reușească. Nu vreau să anticipez, poate vor avea rezultate. Ca selecționer ai presiune, e greu atunci când apar eșecurile. Trecutul din viața personală te urmărește. Lumea își aduce aminte că ai făcut aia și aia. Este nevoie de oameni cu experiență la acest