Evenimentul Zilei > EVZ Play > Evz.TV. Primele imagini cu autorul atacului terorist din Londra. Își dorea să moară ca un martir
VIDEO

Evz.TV. Primele imagini cu autorul atacului terorist din Londra. Își dorea să moară ca un martir

Bărbatul care a înjunghiat mai multe persoane în cartierul londonez Streatham, iar ulterior a fost împuşcat de poliţie, fusese eliberat din închisoare cu doar câteva zile în urmă, fiind condamnat pentru infracţiuni în legătură cu terorismul. La cei 20 de ani ai săi, Sudesh Amman manifesta o puternică fascinaţie pentru comiterea de atacuri teroriste, în special prin folosirea unor cuţite, dar avea în vedere şi atacuri cu acid.

Sudesh Amman era student la North West London College în momentul condamnării, în decembrie 2018. A primit o sentinţă de 3 ani şi patru luni de închisoare pentru posesie şi distribuire de materiale extremiste, din care a executat doar jumătate, fiind eliberat la sfârşitul lui ianuarie.

În laptopul lui Sudesh Amman s-au găsit documente în care bărbatul îşi exprima dorinţa de a muri ca un martir, dar şi schiţe de fabricare a explozibililor.

La momentul atacului bărbatul se afla sub supravegherea activă a poliţiei, fiind bine cunoscut autorităţilor contrateroriste ceea ce a şi permis intervenţia rapidă.

Potrivit relatărilor martorilor bărbatul care avea asupra lui o vestă falsă de explozibili a intrat într-un magazin unde a început să atace oameni cu o macetă. Trei persoane au fost rănite, un bărbat şi două femei. Una dintre  victime se află în stare gravă.

Premierul Boris Johnson a spus că urmează ca luni să fie anunţate planuri pentru „schimbări fundamentale ale sistemului în cazul celor condamnaţi pentru infracţiuni în legătură cu terorismul”.