Bulgaria rămâne a fi cea mai populară destinaţie turistică a moldovenilor. De asemenea, printre cele preferate sunt România şi Turcia. Reprezentanţii agenţiilor de turism explică în context că preţul la sejururi variază în funcție de amplasarea hotelului, de câte stele are acesta, ce include sejurul etc. Reducerile aproape că s-au terminat în luna martie, astfel încât doar unele hoteluri mai oferă reduceri de 10-15 la sută.

Odihna la mare în 2014

Cea mai solicitată destinaţie din anul acesta pentru moldoveni este Bulgaria. Potrivit reprezentanţilor agenţiilor de turism, aceasta se datorează preţului mai accesibil decât în Turcia, distanţei nu foarte mari, dar şi numeroaselor opţiuni pentru copii.

 „Bulgaria este mai ieftină decât Turcia. De asemenea, mult contează şi limba. În hotelurile şi restaurantele din Bulgaria sunt lucrători vorbitori de limba română şi rusă. Totodată, sunt foarte multe opţiuni pentru copii: parcuri, zone amenajate special pentru copii”, menţionează Natalia Berezina, directorul unei agenții de turism.

De exemplu, una dintre agențiile de turism prezente la expoziție propune un sejur în Bulgaria care presupune cazarea într-un hotel de două stele la prețuri de 104 euro şi 195 de euro. Pentru un hotel de trei stele, preţul variază de la 102 euro la 198 de euro. Un sejur la un hotel de patru stele, preţul este de 172-195 de euro. Pachetul include transport tur-retur, 8 zile de cazare în hotelul ales, mâncare aleasă, All inclusive sau numai dejunul, asigurare.

Un alt operator de turism încearcă să-și promoveze oferta sa, spunând că este cea mai convenabilă. De exemplu, în luna iunie, sejurul într-un hotel de două stele costă de la 163 de euro în sus. În hotel de trei stele, preţul variază între 195 de euro şi 252 de euro. Ceva mai scump este odihna în hotelul de 4 stele, aici preţul este de 165-403 euro.

Vara, prețuri pipărate

Cine se va odihni în luna iulie va trebui să scoată mai mulți bani din buzunar. Sejurul în hotel de două stele costă de la 265 de euro per persoană, în cel de trei stele, de la 236 de euro până la 415 euro, iar în cel de patru stele, preţul sejurului poate ajunge şi până la 536 de euro. Aproape identice cu preţurile din luna iulie sunt şi cele din luna august. Doar la unele hoteluri preţul se majorează cu câteva zeci de euro.

O altă agenție propune pentru un sejur care include cazarea pe 7 nopţi şi 8 zile, masa All inclusive, asigurare medicală, taxa de staţiune, transport tur-retur, la un hotel de trei stele, cu 165 şi 235 de euro. Acesta este preţul pentru începutul lunii iunie. Deja în iulie, pentru aceleaşi hoteluri va trebui să achitaţi între 260 şi 335 de euro. Pentru un hotel de patru stele, la începutul lunii iunie, un sejur pentru o persoană costă de la 199 de euro până la 245 de euro. În luna iulie, preţul creşte până la 315 euro şi chiar la 369 de euro. Aceste preţuri sunt valabile doar dacă se face rezervarea până la data de 30 aprilie.

Oferte lansate de agenţiile de turism din România

Potrivit reprezentanţilor din România, ei vin la aceste expoziţii pentru a-şi forma cunoştinţe şi parteneriate cu agenţiile din Moldova. De obicei, agenţiile din ţara noastră propun ofertele din România, iar partea românească se ocupă de cazare, de ghidare etc. Din aceste considerente au fost propuse, în mare parte, la expoziţie preţurile la cazarea în hoteluri.

Noi participăm la această expoziţie deja de mai mulţi ani. În toată această perioadă am identificat mai mulţi parteneri cu care colaborăm foarte intens. De obicei, ei discută cu clienţii de aici, iar noi deja ne ocupăm de partea de ghidare, cazare, turism. Considerăm că această expoziţie este foarte bună pentru a-ți face o publicitate şi pentru a intra în vizorul mai multor oameni. Am venit cu multe oferte astăzi şi sperăm ca oamenilor să le placă”, spune Mirela Iordache, executive manager.

Mulți moldoveni studiau cu interes ofertele la stațiunile de la Sovata. În unele pensiuni, în perioada martie-mai, preţul pentru o noapte în cameră dublă costă 21 de euro. Pentru un apartament familial trebuie să achitaţi 31 de euro per noapte şi pentru un apartament de lux trebuie să scoateţi din buzunar 35 de euro per noapte. Deja în perioada de vară preţul se majorează cu 4-5 euro.

Odihna la Munte 2014

Hotelurile de două stele oferă aproape aceleaşi preţuri. Pentru o cameră single trebuie să achitaţi de la 20 de euro pentru o noapte la 25 de euro. Pentru o cameră dublă – de la 25 până şa 35 de euro.

În hotelurile de două stele prețurile pentru o cameră variază între 35 și 40 de euro, iar în hotelele de patru stele – între 40 și 50 de euro.

Sejurul într-un hotel de două stele, Vatra Dornei, situat la 150 de metri de Parcul Central şi la 500 de metri de pârtia de schi, costă 35-40 de euro.

Câţi moldoveni călătoresc datorită agenţiilor de turism?

Datele statistice arată că, anul trecut, peste 157.000 de moldoveni au plecat în străinătate prin intermediul agenţiilor de turism. Acest număr este cu şapte la sută mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012.