Au trimis un mesaj sau doua la numărul de telefon, și-au ales cifrele care cred că le vor aduce noroc și așteaptă ziua de duminică, atunci când, poate-poate le surâde norocul și iau milionul sau măcar câteva sute de mii. Unii participă numai o dată, alții mereu, dar toți cred că odată și odată vor câștiga la loto.

Moldoveni mulți, milioane puține

Loteria Națională a Moldovei (LNM) a început să activeze din iulie 2011, iar de atunci moldovenii își dau poate și ultimii bani de pâine, numai să participe. Primul produs al loteriei a fost jocul „Milioane pentru Moldova”, lansat acum doi ani. Este un joc de noroc în care câștigătorii sunt desemnați în urma extragerii cu ajutorul turbosuflantei de șase bile, din totalul de 36 de bile, numerotate de la 1 la 36.

Un SMS de participare la concurs costă 8 lei. Dacă înmulțim 8 lei cu patru săptămâni, cât are o lună, avem 32 de lei, iar pe an suma ar ajunge la circa 400 de lei pentru o persoană care joacă mereu. Asta numai dacă trimitem câte un mesaj. Potrivit Loteriei Naționale a Moldovei, rata medie de participare la jocul „Milioane pentru Moldova” este de aproximativ de 8.000 de SMS-uri pe săptămână, adică la 32.000 de SMS-uri sau cam tot atâția moldoveni. În cei doi ani ai loteriei „Milioane pentru Moldova”, doar un moldovean a devenit într-adevăr milionar, luna trecută. Acesta a câștigat 1,8 milioane de lei, care este și cel mai mare premiu din istoria loteriei.

În 2013, toți moldovenii împreună au câștigat un milion

Multe premii, dar puțini bani. De exemplu, în 2013, Loteria Națională a Moldovei a oferit 2.454 de premii, în valoare totală de circa 1.400.000 de lei, cu mult mai puțin decât a câștigat moldoveanul norocos. Cel mai mare premiu acordat unei persoane în anul 2012 a fost de 112.000 de lei, iar anul trecut a fost de 94.000 de lei.
De asemenea, există și moldoveni care nu vin să-și ridice premiile. „Dacă în 90 de zile câștigătorul nu vine să-și ia banii, aceștia sunt transferați în fondurile de câștiguri. În 2013, valoarea totală a premiilor nerevindecate a fost de 9.072 de lei”, spune Marta Doni, șefa Departamentului marketing și organizare din cadrul LNM.

Singurul moldovean care a câștigat un milion

Pe 2 martie 2014, marele premiu al Loteriei Naționale a Moldovei, după ce ajunsese la aproape două milioane de lei, a fost luat de fericitul câștigător Pavel Rudi. Acesta este originar din raionul Rezina. Alături de soția sa și copilul lor, Pavel s-a prezentat la sediul loteriei pentru a-și ridica milionul, deoarece după impozitare va încasa doar 1.300.000 de lei. Soții Rudi susțin că, de fapt, marele norocos este băiețelul lor de numai 10 luni.

Pavel este un om modest și bun familist, care muncește din greu, sperând că într-o zi va aduna banii necesari pentru a procura o casă. „Cât oare trebuie să muncească un om cinstit, în Republica Moldova, ca să-și cumpere un apartament?”, se întreba soția sa Inga,  înainte de a câștiga milionul. Pentru a câștiga, norocosul a investit 16 lei, dar recunoaște că joacă la loto de aproape doi ani.

Unii sunt sceptici, alții cred

I-am întrebat pe mai mulți moldoveni dacă participă sau au participat la loterie. Majoritatea spun că au participat măcar o dată la loto. „Am participat înainte de foarte multe ori, iar după ce am văzut că nu câștig și numai cheltuiesc banii am renunțat”, spune Andrei Condrea. Altcineva face cadou bilete de loterie de zilele de naștere ale celor apropiați. „Eu îi fac cadou fiicei mele de ziua ei de naștere. În fiecare an îi iau atâtea bilete câți ani împlinește. Anul trecut i-am cumpărat 21 de bilete. Din păcat, nu a câștigat nimic, dar poate la anul o să fie mai norocoasă”, spune Anatolie Curoglu.

Alții încă sunt sceptici în privința loteriilor. „Nu cred nici în cazinouri și nici în loterie. Și una și alta au numai interese proprii și nicidecum de a-i îmbogăți pe oameni”, spune Vera Ducantoni, o tânără. De cealaltă parte, Loteria Națională a Moldovei încurajează oameni să participe. „În prezent se pregătește lansarea mai multor programe de joc ce au menirea de a populariza loteria națională și de a spori încrederea populației în jocurile de noroc”, spune Marta Doni. Ministerul Finanțelor este singurul acționar la Loteria Națională a Moldovei.