EVROPEISKA PRAVDA: Kiev: UE așteaptă o „ieșire rapidă” din criza constituţională și sprijină poziţia preşedintelui Zelenski

EVROPEISKA PRAVDA: Kiev: UE așteaptă o „ieșire rapidă” din criza constituţională și sprijină poziţia preşedintelui Zelenski sursa foto. EVZ

Uniunea Europeană speră că Parlamentul de la Kiev va găsi rapid o „ieșire rezonabilă” din criza declanşată de o serie de decizii controversate adoptate de Curtea Constituțională a Ucrainei - scrie „Evropeiska Pravda”, citând o declaraţie a ambasadorului UE în Ucraina, Matti Maasikas.

Diplomatul a menționat că este îngrijorat de deciziile Curţii Constituţionale de la Kiev, deoarece acestea pun sub semnul întrebării o serie de realizări ale Ucrainei în lupta împotriva corupției și obligațiile asumate de statul ucrainean în relațiile sale cu UE.

„Am ținut cont de cât de urgent au început rezolvarea acestei probleme președintele și alte autorități. Este foarte  important ca acum autoritățile ucrainene, în special parlamentul, să găsească rapid o ieșire rezonabilă din situație” - a declarat Matti Maasikas.

„De asemenea, am luat în considerare apelul președintelui Zelenski pentru o amplă reformă în justiţie. UE este gata să coopereze și să își ofere sprijinul în acest sens” - a adăugat ambasadorul. Oficialii UE sunt îngrijoraţi de o serie de decizii controversate adoptate, săptămâna trecută, de Curtea Constituțională de la Kiev, care a declarat neconstituţionale declaraţiile de avere electronice şi a decis că este ilegal ca oficialii statului să fie traşi la răspundere penală pentru informaţiile false din declaraţiile lor de avere şi interese.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, Curtea a redus unele dintre atribuţiile-cheie ale Agenției Naționale pentru Prevenirea Corupției din Ucraina. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a calificat deciziile respective ale Curții Constituționale drept o „conspirație a vechilor politicieni şi a oligarhilor împotriva președintelui și a țării”. â

De asemenea, preşedintele Zelenski a depus la parlament un proiect de lege privind dizolvarea Curţii Constituţionale a Ucrainei - potrivit agenţiei RBC.

( www.eurointegration.com.ua )

Traducere: Sergiu Dan, RADOR