Principala temă de discuție a fost legată de decizia DNA de a-l ridica pe judecătorul Stan Mustaţă şi de a-l conduce la sediu pentru declaraţii.

LIVE TEXT

Silviu Sergiu: Principala ştire astăzi este că judecătorul Mustaţă a fost ridicat de procurorii DNA, din biroul său de la Curtea de Apel Bucureşti. Magistratul are legătură cu dosarul ICA în care era judecat Dan Voiculescu, dar şi cu dosarul M.M. Stoica. Cum pare această ofensivă?

Gabriel Bejan​: Trăim într-un moment istoric, pentru că ofensiva procurorilor DNA este fără precedent. Justiţia demonstrează că nu se lasă călcată în picioare. Cred că niciun politician, indiferet din ce parte s-ar afla, nu mai poate influenţa cursul unei anchete.

Dan Cărbunaru: Impactul emoţional este foarte mare, nu numai pentru persoanele implicate. Fiind vorba despre dar este şi de mare interes

Acest moment împinge automat spre un nou termen de judecare, dosarul lui Dan Voiculescu.

Nu este suficient să ai avioane F16 în aer, atâta timp cât la sol sunt probleme de acest fel, de la magistraţi corupţi, până la operaţiile cu silicoane.

Mircea Marian: Această acţiune a DNA, legată de ridicarea domnului Mustaţă, demonstrează că mai sunt încă anumite lucruri care nu funcţionează cum trenuie în justiţie. 

Dan Cărbunaru: Mesajul trebuie să fie echilibrat, la adresa justiţiei. Pentru că ne ajută şi pe noi, ajută şi mediul de afaceri.

Silviu Sergiu: Sunt foarte multe semne de întrebări legate de probitatea profesională a domnului Mustaţă.

Mircea Marian: Eu cred că DNA nu ar fi întreprins o astfel de acţiune, dacă nu ar fi avut probe beton. Oricum procentul de condamnări, în procesele deschise de procurorii anticorupţie, este unul extraordinar. ANI are cam 90% din dosare finalizate cu condamnări şi cred că în cazul DNA-ului este vorba despre 60-70%. 

Sursa: Premierul Victor Ponta şi omologul său moldovean, Iurie Leancă, s-au întâlnit la graniţa cu R. Moldova, la Floreni din Republica Moldova şi au venit în satul Sculeni, raionul Ungheni, pentru a marca eliminarea vizelor europene pentru cetăţenii moldoveni.

Mircea Marian: Dincolă de eliminarea vizelor, cred că cel mai important lucru este să termine gazoductul, pentru că aceasta este singura alternativă pe care o au moldovenii, la gazul rusesc.

Dan Cărbunaru: Pe dosarul R. Moldova, atunci când toţi au susţinut o cauză, indiferent de interesele de partid, au reuşit să ajute.

Gabriel Bejan: Eu cred că România poate ajuta oamenii din Republica Moldova. 

Mircea Marian: E foarte greu să schimbi mentalităţile. 

Silviu Sergiu: Să vedem cum se termină alegerile în R. Moldova, pentru că raportul era de 50%-50%.

"Oameni buni, când Viorica Dinu îl judeca pe Voiculescu, a fost arestată", a declarat judecătorul Mustaţă, la plecarea de la DNA. Întrebat dacă vroia să îl achite pe Voiculescu, judecătorul a răspuns: "de unde aţi scos o asemenea prostie. Sunt vorbe".

Silviu Sergiu: Cum vi s-au părut declaraţiile judecătorului?

Dan Cărbunaru: Un pic emoţionat, sper ca din cauza emoţiilor să fi avut un astfel de limbaj colorat.

Gabriel Bejan: Nu există nicio legătură, între dosarul judecat de Viorica Dinu, înţeleg că acest judecător a vrut să se recuze. Nu cred că veneau să îl ridice dacă nu aveau probe solide. Pe de altă parte, 

"Am fost judecător 20 şi ceva de ani. Niciodată nu mi-aş fi închipuit că voi ajunge în asemenea situaţie", a declarat  judecătorul Mustaţă.

Întrebat de jurnalişti dacă ar fi dar o soluţie în procesul lui Dan Voiculescu, magistratul a spus: "Astăzi nu dădeam o soluţie. Amânam o decizie în dosarul ICA, întrucât colegul meu are concediu, mama lui a murit".

"Eu spus că procurorii nu au probe, doar vorbe", a mai spus magistratul, care a adăugat că deşi se află la vârsta pensionării nu ştie dacă se va bucura de pensia de judecător. "N-am dat nicio soluţie înafara legii", a subliniat 

Ancheta are legătură 

Click AICI pentru a putea vedea emisiunea în direct și apoi înregistrarea, după ora 12.00.

Puteți adresa întrebări direct pe evz.ro, în secțiunea comentarii a articolului care va prezenta discuțiile din emisiune, pe adresa de mail [email protected] și la telefonul 021.202.2000.