Omul care a organizat execuţia cuplului Ceauşescu era închis la Spitalul Penitenciarului Jilava. Toată ziua nu făcea altceva decât să scrie. Atanasie Stăculescu le-a arătat reporterilor „Evenimentului zilei” „secretele“ din manuscrisele lui. Era prima oară când cineva răsfoia caietele generalului Stănculescu. Vă redăm mai jos câteva pasaje inedite.

EVZ: Domnule general, care este situația dumneavoastră actuală și, mai ales, care sunt perspectivele din punct de vedere juridic să vă eliberați din detenție?

Atanasie Stănculescu: Am trei variante. Prima este din august anul trecut, când am avut ultima zvâcnire şi am cerut graţierea de le Preşedinte. În august 2011.

– Și ce a răspuns președintele?

– Răspunsul a fost că se mai gândeşte. Am făcut revizuirea, mi-a fost respinsă, iar motivarea a venit după vreo opt luni. Cred că au respins pur şi simplu şi nu mai ştiu cum să o motiveze. Am recursul în ianuarie.

– Când ați știut că Ceaușescu va fi condamnat și executat?

– Pe 24 decembrie, dimineaţa.

– Veți face politică când veți ieși de aici?

– Nici pomeneală. După 45 de ani de politică forţată, cum să mai fac?

– Cine vă vizitează în penitenciar?

– Prieteni, colegi, foşti colegi. Şi încă o persoană care a avut mai multă grijă de mine decât alţii. Are 400 şi ceva de vizite. Mi-a adus brânzeturi franţuzeşti şi o pereche de cizme canadiene.

Pe 28 februarie s-a împlinit un an de când s-a stins Horia Tabacu. Victor Atanasie Stănculescu a decedat pe 19 iulie 2016 și va fi incinerat astăzi.