În septembrie, România a avut o inflaţie de 4,7%, cea mai mare din UE, în timp ce media UE era de 2,1%, potrivit datelor Eurostat, scrie News.ro.

După Estonia şi România, cele mai mari rate ale inflaţiei le-au înregistrat Ungaria (3,9%), Bulgaria (3,6%), Letonia şi Belgia (câte 3,2%).

De cealaltă parte, cele mai mici rate ale inflaţiei le-au înregistrat Danemarca (0,7%), Portugalia (0,8%), Irlanda (1,1%), Polonia (1,5%), Croaţia, Italia şi Finlanda (câte 1,7%).

În octombrie, cele mai mari contribuţii la creşterea preţurilor au venit din energie (+1,02 puncte procentuale, pp), servicii (+0,65 pp), alimente, alcool şi ţigări (+0,42 pp) şi mărfuri nealimentare (+0,11 pp), potrivit Eurostat.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut în octombrie la 4,25%, de la 5,03% în septembrie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,27% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

 

 

Te-ar putea interesa și: