Exemplul cel mai bun este la Mehedinți, unde, după arestarea președintelui Consiliului Județean, Adrian Duicu, PSD și-a mobilizat alegătorii. Astfel, PSD a obținut aici 51,02%, față de 37,08%, în 2009, la o prezență aproximativ asemănătoare, de aproximativ 40%. Adrian Duicu este în arest, împreună cu șeful poliției județene, pentru trafic de influență.

Prahova își apără baronii

Și în Prahova, unde președintele Consiliului Județean, Mircea Cosma, este anchetat de DNA, PSD a obținut un rezultat neobișnuit de bun. Alianța lui Victor Ponta a fost votată de circa o treime dintre cei care au venit la urne, în timp ce la europarlamentarele de acum cinci ani a atras doar un sfert din opțiunile electoratului. Și în Dolj, președintele Consiliului Județean, Ion Prioteasa, a fost arestat la propunerea DNA, și, cinci luni mai târziu, partidul său a obținut un rezultat spectaculos la alegeri. În 2014, PSD a scos, în Dolj, un rezultat de 56%, față de numai 39.02%, în 2009.

Aceeași situație în Argeș, după ce președintele CJ, Constantin Nicolescu, a fost demis, fiind declarat incompatibil: PSD a crescut de la 42%, acum cinci ani, la 47%, la alegerile de duminică.

Regres în fieful lui Mazăre

Unul din puținele județe conduse de baroni cu probleme penale, dar în care PSD a scăzut a fost Constanța. Prezența a crescut substanțial, de la 21,65% la aproape 30%, dar PSD a obținut un scor ușor sub cel din 2009: 34,47% față de 34,64% în 2009. Atât primarul Mazăre, cât și președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, sunt în ancheta DNA. Mazăre a fost nemulțumut de faptul că nu a primit controlul asupra Portului Constanța. Și în Vrancea, unde Marian Oprișan a fost trimis în judecată de către DNA acum circa opt ani, PSD a rămas staționar la 48%, iar în Brăila, unde președintele CJ este Gheorghe Bunea Stancu, alianța condusă de Victor Ponta a crescut cu doar 1,3%.