În Belgia s-a înregistrat miercuri o temperatură de 40,2 grade Celsius la Liege, în est, la una dintre staţiile Institutului regal de meteorologie (IRM), ceace reprezintă un nou record istoric. Recordul anterior era de 39,9 grade Celsius, înregistrat la baza militară de la Kleine-Brogel (nord-est).

Din cauza temperaturilor ridicate, s-a emis o alertă „roşie″ valabilă pe aproape tot teritoriul Belgiei (cu excepţia zonei de coastă) până vineri inclusiv, fapt care presupune luarea unor măsuri de precauţie sporite (hidratare, evitarea expunerii la soare etc).

La Bruxelles, Institutului regal de meteorologie a măsurat 34,2 grade Celsius la umbră joi la ora 12:00 (10:00 GMT), iar valoarea maximă înregistrată miercuri în capitala Belgiei (35,7 grade Celsius) ar putea fi depăşită joi.

În Germania serviciul naţional de meteorologie a confirmat un nou record de căldură de 40,5 grade Celsius, înregistrat miercuri seară în Geilenkirchen, în landul Renania de Nord-Westfalia (vest). Precedentul record s-a înregistrat în oraşul Kitzingen din landul Bavaria, unde s-au înregistrat 40,3 grade Celsius cu patru ani în urmă.

Un nou record de căldură a fost doborât şi la Paris, unde joi s-au înregistrat 41 de grade Celsius, temperatură care nu a mai fost atinsă în ultimii 70 de ani în capitala franceză. Temperatura record a fost consemnată la ora 13:42 (11:42 GMT). De la începutul măsurătorilor meteorologice în 1873, capitala a depăşit pragul de 40 de grade Celsius o singură dată, pe 28 iulie 1947, când s-au înregistrat 40,4 grade. Serviciul meteorologic francez estimează temperaturi de până până la 42 de grade Celsius pentru joi, care vor marca vârful valului de caniculă abătut asupra Franţei începând de luni.

În Olanda, joi s-au înregistrat 41,7 grade Celsius, cea mai ridicată valoare termică consemnată de la începutul măsurătorilor în această ţară, unde mercurul termometrelor nu a mai depăşit niciodată pragul de 40 de grade, potrivit AFP.

S-au înregistrat 41,7 grade Celsius la ora 14:15 (12:15 GMT) la Deelen, în estul Olandei, a precizat pe Twitter Institutul regal de meteorologie (KNMI). Precedentul record, care data din 1944 şi indica 38,6 de grade Celsius, a fost deja doborât miercuri.