Evenimentul Zilei > Actualitate > Europa se închide, Berbeceanu redeschide București. Avertisment din partea ECDC
Europa se închide, Berbeceanu redeschide București. Avertisment din partea ECDC

Europa se închide, Berbeceanu redeschide București. Avertisment din partea ECDC

Deși toate avertismentele din partea UE sugerează ca măsurile anti-Covid-19 să fie sporite acum, Traian Berbeceanu vrea să redeschidă totul.

Traian Berbeceanu vrea să ridice restricțiile Covid-19 încă de sâmbătă, în timp ce toată Europa „se închide”. Centrul European pentru Controlul Bolilor ECDC  transmite că nu este cazul să ne relaxăm prea tare.

Anunțul a fost făcut în contextul mutațiilor pe care virusul SARS-COV-2 le-a suferit în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia. Din câte se știe despre noua tulpină reiese că este mult mai contagioasă, lucru care înrăutățește situația.

ECDC îndeamnă statele europene să nu se relaxeze, ci să impună restricții mai dure.

„Pe baza noilor informaţii, riscul asociat cu pătrunderea şi răspândirea în comunitate a variantelor (de coronavirus) problematice a crescut la ridicat/foarte ridicat”, faţă de nivelul ridicat din evaluarea riscurilor epidemice întocmită în decembrie.

Mesajul esenţial este de pregătire a unei sporiri rapide a rigorii măsurilor (antiepidemice) în săptămânile următoare. Se vor lua măsuri pentru a proteja capacităţile sanitare, precum şi de accelerare a campaniilor de vaccinare”, spune ECDC.

Restricții mai dure?

ECDC sugerează că este momentul ca state să ia măsuri mai stricte, pentru ca vaccinul să „funcționeze la capacitate maximă”. „Autorităţile naţionale ar trebui mai degrabă să ia măsuri încă şi mai stricte şi să încurajeze populaţia să le respecte

Având în vedere dovezile contagiozităţii semnificativ mai ridicate ale noilor variante care stârnesc îngrijorare,”, subliniază ECDC.

Traian Berbeceanu ridică restricțiile din Capitală?

Prefectul Capitalei vrea să ridice încă de sâmbătă restricțiile impuse în timpul Pandemiei. Dacă incidența va rămâne sub 3%, terasele, barurile, sălile de jocuri de noroc și restaurantele vor putea fi deschise.

„Reglementările în vigoare prevăd că, într-un interval de 48 de ore vom monitoriza indicele de incidență. Dacă incidența și mâine, și poimâine va fi sub 3 la mie, poimâine vom convoca Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență.

Vom propune adoptarea unei hotărâri prin care să relaxăm o parte dintre măsurile aflate în vigoare”, a declarat Traian Berbeceanu miercuri seară la Digi24.