Evenimentul Zilei > International > Europa riscă o altă încurcătură tehnologică cu pașapoarte de vaccinare
Europa riscă o altă încurcătură tehnologică cu pașapoarte de vaccinare

Europa riscă o altă încurcătură tehnologică cu pașapoarte de vaccinare

Planurile Europei de a introduce aplicații la nivel „mondial” pentru a urmări cazurile de coronavirus a fost o dezamăgire. Se pare că și pașapoartele de vaccin se îndreaptă pe o cale similară.

În timp ce guvernele europene au început să-și dezvolte propriile platforme de tehnologie pentru a verifica dacă oamenii sunt vaccinați, testați sau recuperați, totul în încercarea de a facilita călătoriile pentru vară.

Estonia lansează propriul pașaport de vaccinare

Estonia va lansa la finalul lunii o versiune pilot a propriului pașaport de vaccinare.

„Întregul proces a fost extrem de rapid pentru orice tip de guvern sau organizație publică, cu atât mai mult pentru Comisia Europeană”, a spus Ain Aaviksoo, medicul șef al Guardtime, compania de tehnologie din Estonia care lucrează la pașaportul de vaccin din Estonia.

Singura problemă este că aplicația Estoniei va fi lansată înainte ca UE să convină asupra standardelor comune.

„Este un risc în numele nostru, este un risc în numele guvernului eston”, a recunoscut Aaviksoo, mai ales că va fi gata înainte ca Comisia Europeană să implementeze propria infrastructură de date pentru ca pașapoartele de vaccin să funcționeze împreună.

„Certificatul” va afișa un cod QR care conține o semnătură digitală emisă de o autoritate publică națională care certifică vaccinarea, un test negativ sau recuperarea. Țările europene vor trebui să aibă propriile baze de date securizate cu semnături și date de sănătate. Planul include termeni pentru păstrarea siguranței datelor.

Dar, în ciuda eforturilor Comisiei de a menține lucrurile cât mai coordonate posibil, apar un număr amețitor de inițiative guvernamentale și internaționale.

Care sunt principalii dezvoltatori

Apple și Google nu sunt principalii dezvoltatori. O serie de companii diferite dezvoltă soluții pentru guverne și lobby-uri bazate pe standarde diferite.

Guardtime (și Estonia), de exemplu, lucrează cu Organizația Mondială a Sănătății, dezvoltându-și propriile standarde globale pentru un „certificat de vaccinare inteligentă”.

Camera de Comerț Internațională, un lobby pentru afaceri și lobby-ul companiei aeriene IATA au lansat deja propriile lor aplicații, care sunt date deja în uz.

În Estonia, aplicația de urmărire a coronavirusului din țară nu este interoperabilă cu alte aplicații europene. Problema este în prezent rezolvată, a declarat ministerul eston al afacerilor sociale, care este responsabil. Acesta a spus că pașapoartele pentru vaccin nu vor face parte din aplicația COVID.

În schimb, Franța intenționează să își integreze certificatul de vaccin în aplicația sa corona, potrivit unui oficial de la Ministerul Sănătății al țării. Aplicația corona din Franța nu funcționează cu alte aplicații din UE.