Luni, la cursul anunțat de BNR a fost atins maximul istoric în faţa leului. Statistica arată că a fost a douăsprezecea şedinţă la rând în care euro stă peste pragul de 4,8 lei la cursul BNR. Totodată, euro a atins de mai multe ori consecutiv cele mai mari valori din istorie în faţa leului. Amintim că precedentul record în faţa monedei naţionale data de la 28 februarie 2020: 4,8127 lei/euro.

În acelaşi timp, dolarul a scăzut la 4,24 lei, față de 4,21 lei, cursul anunţat de BNR în şedinţa precedentă. În comparaţie cu euro, dolarul a atins cel mai ridicat nivel din istorie la 21 februarie 2020: 4,4462 lei.

Ce s-a întâmplat la băncile comerciale? Acestea au anunţat pe 9 martie cursuri de schimb pentru euro, la vânzare, cuprinse între 4,84 lei şi 4,88 lei.

În urmă cu două zile, consultantul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu, explica prăbuşirea monedei naţionale. „Se discută foarte mult în aceste zile. Sintagmele care se folosesc sunt aşa: cursul leu – euro a ajuns la un maxim istoric, se prăbuşeşte moneda naţională, precum şi variante pe aceste sintagme. Toată prăbuşirea monedei naţionale, bunăoară există un prag, 20 februarie către 21. Acel prag a fost numit de presă pragul psihologic deoarece cursul leu – euro a trecut de la 4,7 la 4,8. Şi această trecere a fost numită pragul psihologic. Şi de atunci, din 20 spre 21 februarie şi până în ziua de astăzi nu a fost moment lăsat de Dumnezeu în care presa să nu bată pe ideea de prăbuşire a monedei naţionale şi pe maxim istoric.

Toată această prăbuşire este de doi bani. Şi în zilele din urmă a scăzut şi sub doi bani pentru că nu au fost numai zile de depreciere a monedei naţionale, au fost combinaţii. O zi s-a depreciat, a doua zi s-a apreciat. Până la urmă a rămas un net. Netul acesta este în favoarea deprecierii, dar valoarea acestei deprecieri acum nici nu mai atinge doi bani. Este sub doi bani”, declara Vasilescu la Digi 24.

În opinia acestuia, inflaţia ar fi una dintre principalele cauze care au dus la valorile-record:  „Inflaţia este o asemenea cauză. Noi când facem analize, dacă vrem să le facem corect, atunci nu putem să luăm cursul leu – euro şi să-l analizăm în sine, nici să-l raportăm la alte momente istorice ale mişcării pieţei noastre valutare, pentru că nu mai sunt semnificative. Leul este, sigur că da, faţă în faţă cu el însuşi. Pe ce arenă? Pe arena în care se mişcă toate preţurile. Acolo leul este faţă în faţă cu el însuşi. Şi ce ne arată această arenă? Că din 1 octombrie 2017, deci de acum doi ani şi cinci luni, România este într-un ciclu inflaţionist. Acest ciclu inflaţionist a avut o curgere periculoasă la un moment dat, a urcat până la 5,4% în mai 2018, nivel foarte mare al inflaţiei în condiţiile în care foarte multe ţări se luptau cu deflaţia.”