Evenimentul Zilei > International > Euro a atins cel mai înalt nivel față de Dolar din 2018 încoace. Degringoladă sau strategie a lui Trump?
Euro a atins cel mai înalt nivel față de Dolar din 2018 încoace. Degringoladă sau strategie a lui Trump?

Euro a atins cel mai înalt nivel față de Dolar din 2018 încoace. Degringoladă sau strategie a lui Trump?

Moneda europeană a depășit pragul de 1,19 dolari în această vineri dimineață, saltul părând a fi motivat și de un mesaj pe Twitter al lui Donald Trump.

Euro și-a continuat vineri ascensiunea vertiginoasă în fața dolarului american, ajungând la cel mai înalt nivel al său din 2018 încoace, în vreme ce bancnota verde pare să fi fost penalizată de o postare a președintelui Statelor Unite.

În jurul orei 09.00 GMT, euro a ajuns vineri dimineața la 1,1909, la ora 06.50 GMT, un nivel nemaiatins în ultimii doi ani.

„Moneda unică este pe cale de a atinge cea mai bună performanță lunară a sa din ultimii zece ani prin raport cu bancnota verde, deoarece investitorii sunt din ce în ce mai preocupați de deteriorarea crizei sanitare din Statele Unite, care compromite reluarea economică”, a explicat Ricardo Evangelista, analist la ActivTrades.

De la începutul lui iulie, euro a câștigat peste 5,5% în fața dolarului.

Statele Unite au înregistrat joi aproape 1400 de noi decese într-o zi și peste 72.000 de noi cazuri.

Iar izolarea din primăvară a antrenat SUA într-o prăbușire istorică a Produsului Intern Brut, în trimestrul al II-lea, de 32,9%.

Însă, „ce este poate cel mai îngrijorător este că datele cele mai recente, așa cum a subliniat președintele Rezervei Federale Americane, Jerome Powell, arată că ritmul revenirii încetinește”, a comentat Fiona Cincotta, analistă la City Index.

Pe de altă parte, „ultima mișcare de vânzare a dolarilor din noaptea aceasta a coincis cu un mesaj pe Twitter al președintelui Trump, în care evocă posibilitatea amânării alegerilor din noiembrie”, a remarcat Lee Hardmann de la Grupul Financiar Mitsubishi.

În viziunea lui Trump, amânarea alegerilor este necesară din cauză că votul prin corespondență (impus de criza sanitară) poate fi fraudat cu ușurință.

Mesajul lui Trump a fost postat la numai câteva minute de la anunțul căderii istorice a PIB-ului american.

„În 2020 ar fi cele eronate și mai frauduloase alegeri din istorie”, a scris președintele american.

Deși o amânare a alegerilor pare în acest moment destul de improbabilă, vorbind despre lipsa de legitimitate a lor „ar putea genera o importantă dezordine după scrutin, dacă rezultatele vor fi strânse”, a explicat Hardmann.

Iar acest nou factor de incertitudine afectează credibilitatea dolarului.

Pe de altă parte, deși economiștii de mai sus nu o spun, dat fiind că ei reprezintă interesele Finanței globaliste, o devalorizare a dolarului poate fi benefică economiei americane, impulsionând exporturile și deci producția internă.

Nu este exclus ca Donald Trump să fi urmărit și acest scop, odată cu lansarea balonului de încercare privind amânarea alegerilor.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: