Euro 2024. Daniel Nanu, corespondență din Munchen, după marea victorie cu Ucraina. Edi, fără zăbrele

Euro 2024. Daniel Nanu, corespondență din Munchen, după marea victorie cu Ucraina. Edi, fără zăbrele Edi Iordănescu. Sursa: Facebook

Euro 2024. Suntem în minutele de prelungire, dar nu se mai poate întâmpla nimic. Tabela de scor de pe „Allianz Arena” luminează un România – Ucraina 3-0, care va rămâne în istorie. Suedezul Glenn Nyberg fluieră pentru ultima dată. 

Euro 2024. A doua victorie a României la un turneu final

La masa presei, câtorva ziariști români le joacă lacrimi în ochi. Adevărul că ne-am bucurat ca și cum am fi fost în jumătatea de stadion în care peste 30.000 de români, „Bild” scrie de 40.000, au cântat emoționant „Ciuleandra” și înălțător „Deșteaptă-te, române!”. La marile victorii ale echipei României putem să nu mai fim chiar independenți ca Ilie Moromete.

A fost a doua victorie a României la un turneu final de Campionat European. Edi Iordănescu a și amintit asta la conferința de presă. Prima s-a înfăptuit la Euro 2000, celebrul 3-2 contra Angliei, celebrul gol al lui Ionel Ganea din penalty. Cântecul de lebădă al Generației de Aur. Am fost atunci, la Charleroi, pe un stadion construit cu bonfaierul, mi s-a părut. Din țevuste de fier și scări platbandă. 

Euro 2024

România - Ucraina Sursa foto: Facebook

Ne strângem catrafusele care ne-au ajutat mai multe ore petrecute la masa presei. Mobile, laptopuri, încărcătoare, tocuri de ochelari. Hai, la zona mixtă și la conferința de presă! Ba, nu! Echipa României face reverențe în fața zecilor de mii de fani veniți de peste tot. Momente emoționante la fel precum cele de la „Ciuleandra” și de la imn și din toată această zi care nu se va uita! 

Ne puteți urmări și pe Google News

În luxoasa sală de conferințe de la „Allianz”, intră primul Eduard Iordănescu. Învingătorul. E calm și sigur pe el, parcă prea calm pentru această victorie mare. M-am uitat de sus, de la masa presei, în timpul meciului. Expresia aceea tocită cu leul în cușcă i s-ar fi potrivit. Dacă în locul careului marcat cu var din fața băncii de rezerve ar fi existat zăbrele, Edi ar fi mușcat din ele! 

Puștiul care a bătut Ucraina

În stânga lui, Cătălin Popescu, ofițerul de presă al echipei naționalei. Pare mai obosit decât Edi. A trimis atâtea informații pe grupul de Whatsapp creat pentru ziariștii români prezenți la Euro, încât mai lipsește să anunțe mersul trenurilor și timpul probabil. Cine spunea că marile bucurii pot să te obosească?

Edi Iordănescu mărturisește că a trimis patru mașini la aeroport pentru familia lui, în zilele dinaintea meciului. Pe 16 iunie, cu o zi înainte de marea victorie cu Ucraina, a împlinit 48 de ani. „Nu vreau să amestec probleme personale, cu acest succes pentru care jucătorii au tot dreptul să se bucure. De mâine o vom lua de la capăt”.

Cu ceva timp în urmă, când s-a lansat TVR Sport, s-a difuzat un reportaj acasă la Anghel Iordănescu. Un remember de prin 1980, cred, după ce Anghel Iordănescu a transformat celebrul penalty prin care România a învins Anglia, 2-1, pe fostul „23 August”, în preliminariile Spania 82. În imagini, un puști neastâmpărat, care fuguea de colo, colo.

Puștiul acela a bătut Ucraina!

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro