Campionatul European din Franța trage cortina în această seară, de la ora 22.00, odată cu finala dintre Portugalia și Franța. Partida găzduită de „Stade de France” îi aduce față în față pe lusitani, care n-au câștigat niciodată un titlu continental, și pe „cocoși”, care au cucerit Europa la turneul din 1984 (2-0 în finala cu Spania) și la cel din 2000 (2-1 în finala cu Italia).

Didier Deschamps a fost căpitanul naționalei care a câștigat turneul din 2000, iar acum are ocazia să triumfe și ca selecționer. Această performanță ar fi fără precedent în istoria fotbalului. Ambele titluri continentale câștigate de Franța au avut legătură directă cu portughezii. În 1984, „cocoșii” i-au eliminat pe lusitani în semifinale (3-2), iar în 2000 au câștigat cu scorul de 2-1.

„Nimeni n-a descoperit încă un plan anti-Ronaldo. Pătrățelele de ciocolată îl ajută să zboare. Ar fi perfect să-l neutralizăm, dar și să-i limităm influența în joc ar fi deja un mare pas înainte", a spus Didier Deschamps
 

„Cu această echipă nu mi-e frică de nimeni. Spiritul lusitan ne va aduce victoria, trofeul. Nu am venit la Euro să impresionăm cu jocul nostru, nu am avut decât un singur scop aici: să câștigăm", a declarat și Fernando Santos, selecționerul Portugaliei.