Euro 2012, in Polonia si Ucraina!

Euro 2012, in Polonia si Ucraina!

Cele doua tari si-au invins clar contracandidatele, Italia si Ungaria/Croatia.

Polonia si Ucraina au fost alese ieri, de Comitetul Executiv al UEFA, reunit la Cardiff, ca organizatoare ale Campionatului European de fotbal din 2012. Avand drept contracandidate Italia si Ungaria/Croatia, cele doua tari, a caror candidatura era cotata cu cele mai mici sanse, si-au zdrobit pur si simplu adversarele chiar din primul tur.

Polonia si Ucraina au primit opt voturi, Italia - patru voturi, iar Ungaria/Croatia - nici un vot. Dintre membrii Comitetului Executiv n-au avut drept de vot Franco Carraro (Italia) si Grigori Surkis (Ucraina).

Ceilalti 12 membri care au votat sunt din Franta, Turcia, Anglia, Spania, Germania, Cipru, Rusia, Portugalia, Malta, Norvegia, Olanda si Romania, reprezentata de Mircea Sandu, presedintele FRF.  

Inainte de alegerea lui Michel Platini ca presedinte al UEFA, presa internationala a speculat ca federatiile estice au pus la cale schimbarea suedezului Lennart Johansson de la conducerea forului european, iar alegerea Poloniei si Ucrainei poate fi vazuta ca o recompensa pentru cele doua tari, sustinatoare fervente ale francezului.

O decizie politica si economica

Vestea a declansat strigate de bucurie pe strazile din principalele orase poloneze si ucrainene. Viktor Iuscenko, presedintele Ucrainei, s-a grabit sa comunice lumii intregi ca locuitorii tarii „sunt coplesiti” de vestea primita, in timp ce Lech Kaczynski, conducatorul Poloniei, a atras atentia ca „organizarea Euro 2012 reprezinta un efort enorm. Dar sunt sigur ca vom reusi, datorita mobilizarii si determinarii de care sunt capabili locuitorii si autoritatile locale”.

De partea cealalta, oficialii din Italia, Ungaria si Croatia au declarat la unison ca decizia luata de UEFA a avut la baza considerente politice si economice. „Polonia este membra a Uniunii Europene. Ucraina vrea sa adere la structurile euro-atlantice”, a conchis Stipe Mesici, presedintele Croatiei.

„A fost o alegere politica, pentru a da o sansa tarilor care tocmai au intrat pe scena europeana”, a concluzionat Giovanna Melandri, ministrul italian al sporturilor, completata de premierul maghiar Ferenc Gyurcsany: „Nu vreau sa-i acuz pe nedrept pe oficialii UEFA, dar cred ca este posibil ca anumiti factori economici sa fi avut un rol in luarea acestei decizii”.

Radiografie

Polonia si Ucraina, tari cu probleme politice

Desi economiile celor doua tari care vor organiza Campionatul European de fotbal inregistreaza cresteri pozitive, ambele state au in prezent probleme in plan politic.

In Polonia, tara membra a UE din 2004, cresterea economica in 2006 a fost de 5,5%. Avantul nu datoreaza insa aproape nimic politicienilor. De la venirea la putere in 2004, fratii gemeni Lech si Jaroslaw Kaczynski se confrunta cu crize politice succesive generate de luptele din coalitia de la guvernare.

In Ucraina, stat in care politicienii nu cad de acord daca vor sau nu aderarea la NATO si UE, cresterea economica in 2006 a fost de 2,4a, fata de 12,1a in 2004. Incetinirea economiei este cauzata in principal de fluctuatiile de pe pietele internationale ale energiei si metalelor. (Calin Stoica-Diaconovici)

Concluzie

Mircea Lucescu: „Este victoria Estului”

Desemnarea Ucrainei ca tara co-organizatoare a turneului final al Campionatului European de fotbal din 2012 nu l-a surprins pe Mircea Lucescu, care s-a aratat foarte bucuros. Antrenorul de la Sahtior Donetk, campioana Ucrainei, spune ca „este o mare victorie a Estului, nu doar a celor doua tari care vor gazdui Euro 2012”.

Lucescu este convins ca Michel Platini, noul presedinte al UEFA, a gandit in spiritul UE in ceea ce priveste extinderea granitelor Europei unite. „Europa este acum o singura tara”, afirma tehnicianul.

„Fostele tari comuniste nu pot fi tinute departe de structurile Europei. Este important ca presedintii celor doua tari si-au luat angajamentul pentru o organizare ireprosabila. Chiar daca Polonia si Ucraina nu sunt pregatite in acest moment pentru un asemenea eveniment, au timp sa-si puna la punct stadioanele, aeroporturile, drumurile, hotelurile si tot ceea ce inseamna infrastructura”.

Chiar daca a avut nenumarate clinciuri cu fratii Igor si Grigori Surkis - primul fiind patron al rivalei Dinamo Kiev, iar cel de-al doilea, presedinte al federatiei si membru in Comitetul Executiv al UEFA -, Lucescu le recunoaste meritele.

„Nu conteaza ca imi sunt sau nu dragi”, conchide antrenorul de la Sahtior. „E atat meritul lui Grigori Surkis, cat si al lui Mircea Sandu. Ei au creat impreuna un sprijin pentru alegerea lui Platini in fruntea UEFA. Estul are un mare merit in schimbarile survenite la ultimul congres al UEFA, iar acum este rasplatit”. (Adi Dobre)

SURPRINDERE

Ciprian Marica: „Sunt smecheri ucrainenii!”

In 2012, Ciprian Marica va fi, probabil, unul dintre liderii echipei nationale a Romaniei: „La Campionatul European de peste cinci ani, voi avea 26 de ani. Sper sa ne calificam la acel turneu final, iar eu sa joc in continuare pentru echipa nationala”.

„Sunt smecheri ucrainenii, nu gluma, daca au reusit sa obtina dreptul de a gazdui un Campionat European! Surkis este criticat dur in Ucraina, dar uite ca a reusit sa obtina dreptul de a gazdui o asemenea competitie”, a fost prima reactie a atacantului roman de la Sahtior Donetk.

Ex-dinamovistul crede ca tara noastra ca nu este cu nimic mai prejos decat Ucraina si ca ar fi meritat sa gazduiasca o intrecere de asemenea importanta. „Voturile tarilor din Est au mers catre Ucraina? N-ar fi fost mai bine sa se duca spre Romania? Noi de ce n-am candidat?

Stadioanele din Ucraina nu sunt mai frumoase decat cele din Romania. Ca orase, Kiev e singurul care arata mai bine decat Bucurestiul. In rest, cele de provincie arata sub Craiova. Campionatul din Ucraina nu e mai bun decat Liga I si vreau sa cred ca nationala lor nu este peste a noastra”. (Daniel Contescu)

Ne puteți urmări și pe Google News