Evenimentul Zilei > Social > Este vital. Specialiștii s-au pronunțat. Simptomele frecvente cauzate de COVID-19
Este vital. Specialiștii s-au pronunțat. Simptomele frecvente cauzate de COVID-19

Este vital. Specialiștii s-au pronunțat. Simptomele frecvente cauzate de COVID-19

Specialiștii au dovedit că cele mai frecvente simptome cauzate de COVID-19 în rândul pacienţilor europeni care suferă de forme uşoare şi moderate ale acestei boli, sunt durerile de cap şi pierderea mirosului.

Potrivit studiului efectuat la nivel european, maladia poate lua forme diferite în funcţie de vârsta şi de sexul persoanelor infectate.

Astfel, 70% dintre pacienţii europeni au prezentat fiecare din cele două simptome menţionate, au concluzionat autorii acestui studiu publicat în Journal of Intern Medicine şi realizat pe un eşantion de peste 1.400 de persoane infectate cu noul coronavirus, a căror contaminare a fost confirmată prin teste de depistare.

Printre celelalte simptome frecvente s-au numărat nasul înfundat (67,8%), tusea (63,2%) şi starea de oboseală (63,3%), urmate de dureri musculare (62,5), secreţii nazale abundente (60,1%) şi pierderea gustului (54,2%). În schimb, febra a fost semnalată de mai puţin de jumătate dintre pacienţii participanţi la acest studiu (45,4%).

Această primă anchetă epidemiologică pe pacienţi europeni cu forme non-severe de COVID-19 a fost lansată de Federaţia Internaţională a Societăţilor de ORL (IFOS) pentru a evalua frecvenţa simptomelor de pierdere a mirosului (anosmie) şi a gustului (ageuzie), raportate de anumiţi pacienţi după sosirea pandemiei pe continentul european.

Rezultatele preliminare publicate la începutul lunii aprilie au arătat frecvenţa acestor simptome, puţin descrise până atunci de studiile realizate în Asia.

Studiul complet, realizat în cinci ţări europene (Franţa, Belgia, Italia, Spania şi Elveţia), confirmă că pierderea mirosului este „un simptom specific” pentru COVID-19 şi nu doar o consecinţă a obstrucţiei nazale.

„Capacitatea COVID-19 de a invada bulbul olfactiv şi, prin consecinţă, sistemul nervos central este probabil o ipoteză” pentru a explica anosmia, au precizat cercetătorii de la spitalul universitar Foch din Suresnes (Franţa).

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE