În studiul „Dimensiuni ale incluziunii sociale în România, în 2018”,  INS a publicat recent un studiu amplu despre amploarea sărăciei în ţara noastră.

Astfel, în anul 2018, aproape 59% din populaţia ţării noastre nu şi-a permis să plătească o săptămână de concediu pe an, în vreme ce ce aproape 46% dintre români nu au avut banii necesari ca să facă faţă unei situaţii neaşteptate.

În anul 2018, peste o treime dintre români nu aveau unul sau mai multe bunuri de folosinţă îndelungată: maşină de spălat rufe, televizor color, telefon, calculator sau autoturism.

„În România deprivarea materială din punctul de vedere al înzestrării cu bunuri de folosinţă îndelungată se reflectă predominant în lipsa autoturismului personal (27% din populaţie nu are maşină) sau a unui calculator (13,5% din populaţie nu are PC)”, precizează  studiului INS.

În anul 2018, aproape o treime dintre români locuiau în condiţii necorespunzătoare – igresie, ferestre defecte, ori lipsa grupului sanitar în casă. „Condiţiile de locuit pot constitui, în anumite situaţii, un motiv de deprivare destul de serios dacă avem în vedere că, pe termen lung, ele pot afecta chiar starea de sănătate a populaţiei. Este cazul existenţei unor caracteristici necorespunzătoare ale locuinţei, precum: existenţa unor pereţi cu igrasie, ferestre deteriorate, lipsa unei iluminări corespunzătoare a locuinţei, lipsa băii/duşului sau a grupului sanitar în interiorul locuinţei”, precizează studiul citat.

Deficienţele resimţite cel mai acut de populaţia României, referitoare la condiţiile de locuit, sunt lipsa grupului sanitar sau a duşului în interiorul locuinţei a grupului sanitar. Concret, aproape 28% dintre români nu aveau anul trecut grupul sanitar în casă, iar 26% din populaţia ţării nu avea duşul/baia în interiorul locuinţei, este concluzia INS, portivit economica.net.