Comisioanele pe care le plătesc pensionarii băncilor, deloc de neglijat

Comisioanele pe care le plătesc pensionarii băncilor, deloc de neglijat Sursa Foto: Arhiva EVZ

Modalitățile de plată puse la dispoziție de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) sunt, în prezent, prin mandat poştal, prin virarea în contul curent sau în contul de card.

Tot mai mulți pensionari aleg plata pensiei prin card, însă puțini sunt cei care știu cu exactitate ce comisioane le sunt reținute de către instituțiile bancare. În vederea încasării pensiilor prin cont curent personal, pensionarii se adresează direct instituțiilor financiar-bancare, solicitând deschiderea contului.

Contul se deschide pe numele clientului beneficiar de drepturi bănesti sau a reprezentantului său legal, la solicitarea acestuia sau, după  caz, la cererea mandatarului desemnat de acesta  prin  procură  specială, emisă conform legii. După deschiderea contului, persoana interesată trebuie să se adreseze casei teritoriale de pensii  de care aparține, cu o cerere însoțită de o copie a extrasului de cont. Aceste acte pot fi transmise, prin poștă, în original, în regim de scrisoare recomandată cu confirmare de primire, se arată în comunicatul CNPP.

CNPP derulează plăți prin următoarele bănci comerciale

Recomandările sunt ca, înainte de a opta pentru o anumită bancă, pensionarii să verifice care sunt ofertele cele mai avantajoase pentru încasarea pensiei și ce comisioane percep. O astfel de listă a comisioanelor percepute de bănci este pusă la dispoziția pensionarilor chiar de către Casa Națională de Pensii Publice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform datelor CNPP, instituția derulează în prezent plata pensiilor prin intermediul următoarelor bănci comerciale: ALPHA Bank; ATE Bank; BCR; BRD; CEC Bank; CREDIT EUROPE Bank; CREDITCOOP; FIRST Bank; GARANTI Bank; ING; IDEA Bank; INTESA SANPAOLO Bank; LIBRA Bank; OTP Bank; PATRIA Bank; PROCREDIT Bank; RAIFFEISEN Bank; BANCA ROMÂNEASCĂ; BANCA TRANSILVANIA; UNICREDIT Bank; VISTA Bank.

Ce comisioane percep băncile la retragerea de numerar

Mai jos sunt câteva dintre comisioanele percepute de băncile care oferă servicii pentru pensionarii din România:

ALPHA Bank: 0 lei, la retragerea de la ATM-urile proprii; 0 lei, la interogare sold; 0.4% din suma retrasa in lei, comisionul perceput de bancă la retragerea de la ghișeu.

BCR: 0 lei, la retragerea de la ATM-urile proprii; 0 lei, la interogare sold; 1% minim 15 LEI lei, comisionul perceput de bancă la retragerea de la ghișeu.

BRD: 0 lei, la retragerea de la ATM-urile proprii; 0 lei, la interogare sold ATM BRD; 1%, minim 10 lei, comisionul perceput de bancă la retragerea de la ghișeu.

CEC Bank: 0 lei, la retragerea de la ATM-urile proprii pentru cardurile de debit standard; 0 lei, la interogare sold, la ATM-urile proprii pentru cardurile de debit standard; Conform Tarifului de comisioane perceput de bancă la retragerea de la ghişeu.

CREDIT EUROPE Bank: 0 lei, la retragerea de la ATM-urile proprii Bancii; 0 lei, la interogare sold; 0,3% din suma, min. 2 lei, comisionul perceput de bancă la retragerea de la ghișeu.

CREDITCOOP: 0 lei, la retragerea de la ATM-urile proprii; 0 lei, la interogare sold; până la 0,45%, cu o valoare minimă de până la 5 lei, comisionul perceput de bancă la retragerea de la ghișeu.

FIRST Bank: 0 lei, la retragerea de la ATM-urile proprii; 0 lei, la interogare sold; 1% min 10 lei, comisionul perceput de bancă la retragerea de la ghișeu.

GARANTI Bank: 0 lei, la retragerea de la ATM-urile proprii; 0 lei, la interogarea soldului la ATM-urile proprii, 1,5% minimum lei, comisionul perceput de bancă la retragerea de la ghișeu.

ING Bank: 0 lei, la retragerea de la ATM-urile proprii; 0 lei, la interogare sold; 0 lei, comisionul perceput de bancă la retragerea de la ghișeu.

IDEA Bank: 0 lei, la retragerea de la ATM-urile proprii; 0 lei, la interogare sold la ATM-urile proprii;  0.7% din suma retrasă, comisionul perceput de bancă la retragerea de la ghișeu.

INTESA SANPAOLO Bank: 0 lei, la retragerea de la ATM-urile proprii; 0 lei, la interogare sold la ATM-urile proprii; 0 lei, comisionul perceput de bancă la retragerea de la ghişeu, pentru sume până la 2,000 lei, lunar, în cadrul pachetului Pensia Mea, în vigoare la data semnării prezentei Convenții.

LIBRA Bank:  0 lei, la retragerea de la ATM-urile din reteaua Euronet pentru cardurile Mastercard Libra Free, 0 lei, la interogare sold; 0.5%, min 5 lei, comisionul perceput de bancă la retragerea de la ghişeu.

OTP Bank; 0 lei, la retragerea de la ATM-urile proprii; 0.3 lei, la interogare sold; 0 lei, comisionul perceput de bancă la retragerea de la ghișeu.

PATRIA Bank: 0 lei, la retragerea de la ATM-urile proprii in conditiile achizitionarii unui pachet de cont curent; 0 lei, la interogare sold; 1% sau 1.25% din suma retrasa, minim 9 lei (in functie de valoarea retrasa, mai putin sau mai mult de 20000 lei), comisionul perceput de bancă la retragerea de la ghişeu.

RAIFFEISEN Bank: 0 lei, la retragerea de la ATM-urile proprii;  0 lei, la interogare sold de la ATM-urile proprii.

BANCA TRANSILVANIA: 0 lei, la retragerea de la ATM-urile proprii; 0 lei, la interogare sold la ATM-urile proprii.

UNICREDIT Bank: 0 lei, la retragerea de la ATM-urile proprii, din rețeaua Grupului UniCredit din străinătate, din rețeaua Euronet din România și din rețeaua altor bănci din România pentru toate cardurile emise; 0 lei, la interogare sold la ATM-urile BANCII, pentru toate cardurile emise; 2%, comisionul perceput de bancă la retragerea de la ghișeu.